Initiatiefnemers en vrienden Marijn Nap en Arjan van der Bok. (Foto Wim van Vossen Fotografie)
Initiatiefnemers en vrienden Marijn Nap en Arjan van der Bok. (Foto Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen

Bierliefhebbers organiseren het eerste Ouddorpse Bierfestival

Algemeen 2.010 keer gelezen

OUDDORP - In Zalencentrum Dorpstienden organiseert stichting Gist (Goerees Initiatief tot Saamhorigheid en Tijdverdrijf) op zaterdag 30 maart (van 15.00-22.00 uur) het eerste Ouddorpse Bierfestival. Initiatiefnemers Marijn Nap (35) en compagnon Arjan van der Bok (40), gesteund door enthousiaste hulptroepen, zijn in de laatste fase van voorbereiding van dit - voor het eiland, maar breder nog voor de regio - spectaculair bierproeverij-gebeuren.

Door Jaap Ruizeveld

Vijf brouwerijen hebben hun medewerking al toegezegd. Dat zijn Solaes (Sommelsdijk), Rott (Rotterdam) brouwer Olivier Tanis uit Goedereede, Brouwers en Ebontree (Dordrecht) met brouwer Rien Polak, Lux Brewery (Eindhoven) en Frontaal uit Breda. Met de gewenste zesde brouwer wordt nog overlegd. Dat niet alleen. Immers geen natje zonder droogje, dus ook voor een heerlijk hapje wordt gezorgd. Slagerij Floresteijn uit Ouddorp draagt vanuit een stand zorg voor goed gevulde borrelplankjes. Er zijn snacks en de barbecue is een aantal uren vol in bedrijf. Overigens ook voor koffie/thee en frisdranken is de bar in het populaire Kraaiennest van de Dorpstienden geopend.

Faciliteiten

Iedereen vanaf 18 jaar is hartelijk welkom, geven de initiatiefnemers aan. Tickets (15 euro) voor het Bierfestival zijn te bestellen via de recent geopende website. Bezoekers krijgen op vertoon van het entreebewijs een proefglas en 3 munten ter waarde van elk 2,50 euro. Er is in de directe omgeving, op loopafstand (enkele minuten) ruime parkeergelegenheid. Zowel op het nieuwe terrein Goudsmiene aan de Spaanseweg in Ouddorp en uiteraard op de Dorpstienden voor en achter het Zalencentrum.

Ambiance

Het gaat bij dit festival om het proeven van rijk gevarieerde, sprankelende, zich onderscheidende, unieke lichte en donkere bieren. Een proeverij voor de liefhebber. Genieten in een gezellige sfeervolle ambiance, waarvoor drie zalen in Dorpstienden aaneen worden geschakeld. Een ontmoetingsplaats, een place to be, voor de bezoekers. "Wij hebben zorgvuldig getracht voor dit festival om juist brouwers/ondernemers te trekken die een band hebben met het eiland", vertellen Marijn en Arjan. Hun enthousiasme is groot. Voorzichtig hopen ze op 400 tot 500 bezoekers.

Voorbereiding

De beide Ouddorpers gaan met de organisatie van het festival niet over één nacht ijs. Zij hebben zich verzekerd van de benodigde support, zoals van SRGO-beheerder Zalencentrum Dorpstienden Vincent Keijmel en van lokale bedrijven/ondernemingen. Kennis hebben zij in de loop der jaren opgebouwd door het bezoeken van gelijksoortige festivals elders in het land. Dat doen en deden zij overigens niet alleen, want uit contacten en gesprekken bleek dat meer eilandbewoners de interesse in het proeven van speciale bieren deelden. Zo ontstonden er zogenaamde 'bierreizen'. Daarnaast bouwden Arjan van der Bok en Marijn Nap hun idee uit. Zij bezochten diverse brouwerijen, van Bergen op Zoom tot Berkel Enschot. Helemaal terug naar het begin? Dat lag in gesprekken die de beide plaatsgenoten voerden in de sportzaal na het badminton spelen. Daar bleek hun gezamenlijke interesse in het proeven van speciale biersoorten. Nu, aan de vooravond van het Ouddorpse Bierfestival, is het concreet geworden.

Afbeelding

Uit de krant