Afbeelding

Omloop brengt kleine 25.000 euro op voor goede doelen

Algemeen 328 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Een cheque met een bedrag van vijf cijfers. Beduusd zou je ervan raken als je die in handen krijgt gedrukt. En dat was Janneke Koningswoud, directeur van hospice Calando in Dirksland, ook. Donderdagavond ontving ze een cheque van 13.500 euro uit handen van Willem-Jan Kom, voorzitter van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee. Ook voor Best Buddies Nederland en Kika Goeree-Overflakkee, de andere goede doelen van de laatst gelopen Omloop, waren er cheques. Best Buddies kreeg 5000 euro, Kika 1500 euro. Van de bij elkaar gelopen sponsorgelden stroomt nog eens 4500 euro naar de deelnemende scholen. In totaal heeft de vierentwintigste Omloop dus een kleine 25.000 euro opgebracht.

Door Kees van Rixoort

Donderdag was de slotavond van de Omloop in Werelds In-Side te Middelharnis. Voorzitter Kom had heel wat mededelingen te doen. Zo maakte hij de winnaars van de kleurwedstrijd bekend: Sem en Kyara. Hun prijs is een fiets, beschikbaar gesteld door rijwielzaak Akershoek.

Aan de Kinderomloop deden 350 kinderen mee. Dat was een daling ten opzichte van 2012, toen een kleine 400 kinderen zich inschreven. Maar gezien het feit dat de Omloop tijdens de zomervakantie plaatsvond, viel het aantal deelnemers toch niet tegen, aldus Willem-Jan Kom. De christelijke basisschool Het Kompas in Den Bommel liep gemiddeld het meeste sponsorgeld bijeen voor de goede doelen: 18,91 euro, het resultaat van de inspanningen van 42 kinderen. Tweede werd Prins Johan Friso met gemiddeld 16,03 euro en derde Groen van Prinsterer met 14,63 euro. Een leerling van die school, Merline Wessels , behaalde met 500 euro sponsorgeld individueel de hoogste opbrengst. Zij kreeg een oorkonde, een knuffel van Kika en een cadeaubon. Abraham Maliepaard, die aanvankelijk wilde stoppen met zijn inzamelwerk, maar er toch mee doorging, bracht 15.000 euro bijeen.

De drie goede doelen kregen niet alleen een cheque, maar ook de gelegenheid om iets te vertellen. Zo kreeg het publiek van Janneke Koningswoud te horen dat de zojuist ontvangen 13.500 een goede bestemming krijgt. "We hebben nu twee tilliften voor vijf bedden. Dat betekent dat we ze steeds moeten verplaatsen. Met dit mooie bedrag kunnen we meer tilliften bekostigen, misschien wel drie." Dat zou dus betekenen dat alle bedden van Calando zijn voorzien van zo'n hulpmiddel.

Voor Kika en Best Buddies waren de Omloopgelden ook zeer welkom. Kees Witte, ambassadeur van Kika, zet zich op Goeree-Overflakkee met hart en ziel in voor kinderen met kanker. Hij liep in Wereld In-Side rond in een rood Kika-overhemd en verkocht Kika-knuffels. Best Buddies Nederland, ooit ontstaan op Goeree-Overflakkee, haalt mensen met een beperking uit hun isolement door ze te koppelen aan bijvoorbeeld studenten. "Er zijn veel vriendschappen ontstaan", aldus Richard Derks. "Ik ga samen met mijn buddy bijvoorbeeld naar een café of de bioscoop. Heel gezellig", zei Petra, die Richard vergezelde tijdens de slotavond in Middelharnis.

Spannend

De slotavond is ook altijd de gelegenheid om terug te kijken en vooruit te blikken. De laatste Omloop was spannend, zei voorzitter Willem-Jan Kom. Immers, er was nogal wat veranderd en dat gebeurde niet zonder kritiek en emoties. Vertrek en aankomst waren voor het eerste in vierentwintig jaar verplaatst, van Ooltgensplaat naar Middelharnis. En op het traject zelf was de verschuiving van posten nodig. "Lastig, alles ging op z'n kop", aldus Kom. "Ongetwijfeld zijn er tijdens de Omloop dingen niet goed gegaan. Maar hele gekke telefoontjes hebben we niet gehad. Alles bleek toch goed geregeld, mede dankzij het improvisatievermogen van al die vrijwilligers."

De verplaatsing naar Middelharnis is volgens de voorzitter goed uitgepakt. "Het was lang geleden dat het zo druk was op de dijk in Middelharnis. Van begin tot het eind stonden een paar duizend mensen. Ook was het lang geleden dat het zo druk was bij de start van de Omloop. Het was rationeel een goede beslissing; Middelharnis biedt meer ruimte en meer mogelijkheden."

De vierentwintigste Omloop was goed, mede door het weer. Dat nogal wat deelnemers buikgriep opliepen had niet te maken met hygiënische omstandigheden rond het wandelevenement, maar met de aanwezigheid van een virus op Goeree-Overflakkee. Ook veel niet-lopers hadden er last van. Een minpuntje, volgens sommigen, is dat de 115 kilometer lange Omloop minder zwaar is geworden. Dat komt door de aanleg van asfaltpaden. Moest je vroeger over grasdijken lopen, tegenwoordig kun je veelal ook kiezen voor een harde ondergrond. De echte diehards laten het asfalt uiteraard links liggen.

Jubileum

Voor de tocht van volgend jaar, op 22 en 23 augustus, hebben zich al vijftien lopers ingeschreven. Het is een jubileumtocht: de vijfentwintigste Omloop. De route is nog niet bekend. Dat zal in maart 2014 gebeuren. Wel staat al vast dat start en finish wederom in Middelharnis zijn. "We volgen de hoofdlijnen van 2013 en zetten in 2014 de puntjes op de i."

Willem-Jan Kom kondigde leuke optredens aan op het Diekhuusplein en activiteiten langs de route. Nieuw is de mogelijkheid om georganiseerde trainingsrondjes te lopen. "Bedrijven en scholen, word sportief!", luidde de oproep om in te schrijven.

Uit de krant