Afbeelding

Gemeentebestuur ondertekent in februari bestuursovereenkomst Getij Grevelingen

Algemeen 346 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van b. en w. Goeree-Overflakkee is van plan volgende maand (februari) over te gaan tot het ondertekenen van de bestuursovereenkomst Getij Grevelingen. Daarin wordt voortgebouwd op het ontwikkelperspectief uit het ontwerp van de rijksstructuurvisie en worden afspraken vastgelegd over het afronden van de Verkenningsfase, de Planuitwerkingsfase en de Realisatiefase van het project Getij Grevelingen.

Door Jaap Ruizeveld

In de bestuursovereenkomst is rekening gehouden met de voorwaarden die de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in mei 2016 gezamenlijk hebben gesteld aan het ter beschikking stellen van hun bijdrage van elk 1 miljoen euro voor de benodigde maatregelen in de Grevelingen.
Ook staat het college achter de andere bepalingen van de overeenkomst, die in overleg met de deelnemende partijen tot stand zijn gekomen. Dat zijn de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Klimaat, de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee en Staatsbosbeheer als eigenaar van de buitendijkse gronden in de Grevelingen.
Voor de beide gemeenten zijn de voorwaarden het realiseren van een getijdencentrale in de doorlaat en maatregelen voor het behoud van het strand aan de zeezijde van de Brouwersdam. Deze (rand)voorwaarden zijn, zoals gemeld, in de bestuursovereenkomst opgenomen.

Getijdencentrale

In een raadsbrief stelt het college dat het project primair gaat om de verbetering van de waterkwaliteit door middel van het terugbrengen van gedempt getij op de Grevelingen via een doorlaat in de Brouwersdam. Een getijdencentrale kan mogelijk worden gerealiseerd, maar de meerkosten vallen buiten het budget en zijn voor rekening van marktpartijen. Ook de maatregelen voor het behoud van het strand aan de zeezijde van de Brouwersdam vallen buiten het budget als deze niet nodig zijn om negatieve effecten van het project te voorkomen of tegen te gaan (compenserende maatregelen).

Voortraject

Rijk en regio zijn al jaren bezig met de planvorming rond verbetering van de waterkwaliteit in de Grevelingen. Dat is mogelijk door het maken van een doorlaat in de Brouwersdam, waardoor beperkt getij kan worden gerealiseerd en integrale natuurverbetering op lange termijn mogelijk is.
Deze verbetering is een voorwaarde voor de verdere duurzame ontwikkeling van (water)recreatie, toerisme, visserij en de regionale economie. De plannen om beperkt getij terug te brengen op de Grevelingen kregen afgelopen voorjaar een nieuwe impuls. Toen maakten de ministers van I en W en LNV bekend € 75 miljoen extra ter beschikking te stellen om de natuur- en waterkwaliteit in de Grevelingen te verbeteren. Daarmee werd tevens de koppeling vanuit de Rijksstructuurvisie tussen Grevelingen en Volkerak-Zoommeer losgelaten.

Uit de krant