Wil van Merkensteijn ( Schmidt Zeevis Rotterdam) chef-kok Cees Helder, Johan van Seters (SL27/SL31), Cornelis Melissant (GO1), Adamo Tanis (GO48) en Adam Tanis (GO48) De meneer tussen Adamo en Adam weet ik even niet. Ga ik achteraan.
Wil van Merkensteijn ( Schmidt Zeevis Rotterdam) chef-kok Cees Helder, Johan van Seters (SL27/SL31), Cornelis Melissant (GO1), Adamo Tanis (GO48) en Adam Tanis (GO48) De meneer tussen Adamo en Adam weet ik even niet. Ga ik achteraan.

Stellendamse vissers, vis en garnalen op World Food Festival Rotterdam

Algemeen 444 keer gelezen

De workshop 'vergeten vis' door Schmidt Zeevis Rotterdam en chef-kok Cees Helder stond afgelopen weekend in het Future Food House van het World Food Festival Rotterdam in het teken van Hollandse vis, vistechnieken en oude ambachten. De flyshooters GO 1, SL 9, SL27, UK 153, pulsvisser GO 48, garnalenvisser SL 31 en de visafslag United Fish Auctions dompelden de ruim 70 workshop-deelnemers onder in de visserijsector.

Door Caroline Melissant

"Hollandse vis is vergeten vis" opende Wil van Merkensteijn, Schmidt Zeevis Rotterdam, de workshop vergeten vis in het Food Future House van het World Food Festival. "Want zolang er steeds meer Aziatische kweekvis wordt geconsumeerd, raakt de Hollandse vis in vergetelheid en weten we niet meer hoe echte vis als tong en rode poon smaakt." Van Merkensteijn merkte op dat de vergeten vis samenhangt met de onbekendheid van de visserijtechnieken. Hij interviewde Cornelis Melissant, GO 1, over de flyshoot-visserij en Adamo Tanis, GO 48, over de pulsvisserij. UFA directeur Johan van Nieuwenhuijzen sloot de presentatie af met de boodschap dat de Hollandse visserijvloot duurzaam en energiezuinig vist.

Vis proeven

De workshop had een interactief karakter. Verse inktvis, bot, sprot, schar, poon, mul, zeebaars, tong en pieterman ging op een schaal de zaal door om te bewonderen en voelen. Deelnemers werden uitgenodigd om in de keuken bij chef-kok Cees Helder te komen kijken en proeven van tong met gerookte paling. Kibbeling gemaakt van schol vond gretig aftrek. Evenals de gerookte tong en schol van de GO 48 en de sprot van de familie Bout uit Tholen.

Ambacht

De Stellendamse garnalen waren gevangen door Johan van Seters met de SL31. Zijn moeder Leus van Seters-Orgers en tante Co Tanis-Orgers gaven een snelcursus 'gornet' pellen. Het enthousiasme was groot dit oude ambacht te leren. De allerjongsten gingen fanatiek aan de slag met het breien van een eigen visnet onder begeleiding van Cornelis Melissant of staken hun hand in een bak water om het effect van de pulsvisserij te voelen.

World Food Festival Rotterdam

Rotterdam was vijf weken lang t/m 27 oktober een internationale, culinaire hot- spot. Het World Food Festival ging over kokkerellen, (lekker) eten en de nieuwste ontwikkelingen in de voedselindustrie. Het Future Food House in het Museumpark was het kloppend hart van het World Food Festival. De workshop 'vergeten vis' was een spetterende sluiting van dit festival!

Uit de krant