Afbeelding

Inwonersavond Nieuwe-Tonge: "Er is te weinig gebouwd hier''

Algemeen 708 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - Onhandig geplaatste lichtmasten, niet functionerende lantaarnpalen, 'kerstverlichting' op windmolens en hondenpoep. Het komt allemaal langs op de jaarlijkse inwonersavond van Nieuwe-Tonge, georganiseerd door de dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! Veel dorpsbewoners zijn op de avond afgekomen, ook enkele raadsleden waren aanwezig.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Volgens de voorzitter van de dorpsraad zijn de dorpsraadsleden vrijwilligers die de schakel vormen tussen de bevolking en gemeente. Daarnaast kan er via de dorpsraad een kerngebonden projectsubsidie worden aangevraagd. Wanneer dit aan een aantal voorwaarden voldoet, kan de gemeente deze subsidie toekennen. Voorbeelden hiervan zijn een geitenklimrek voor de dierenweide en de vernieuwde brug over de kerkring.

Negen reanimaties

De dorpsraad heeft ook verschillende externe sprekers uitgenodigd. De eerste die daarvan het woord neemt is politieagent Hans de Haan. "Het vernieuwend werken is ingevoerd om de kloof tussen burger en politiek te dichten.'' Ter illustratie vraagt hij wie de wijkagent van Nieuwe-Tonge kent. Een paar handen gaan omhoog. Veelzeggend, volgens De Haan. "Wij horen vaak; we zien hem eigenlijk nooit. Dat kan kloppen'', vertelt de agent laconiek. "Maar hoewel u ons niet ziet, zijn wij wel bezig. Ik begin iedere dag met het dagrapport te lezen, waarin alle wederwaardigheden staan vermeld.''

"En daarom wil ik meteen een oproep aan u doen. In die dagrapporten staan alleen de dingen die gemeld worden bij de politie. Als u ook maar iets kwijt wil of denkt iets verdacht te zien, melden! Er zijn landelijk te weinig politieagenten. Daarom draait het om cijfers. Wanneer er geen aangifte wordt gedaan, denkt men dat er daar niets gebeurd, waardoor er ook geen agenten aan dat gebied hoeven te worden toebedeeld. Dus als je geen melding maakt, snij je eigenlijk in je eigen vingers.''

De agent weet zijn publiek te boeien. "Voelt u zich hier veilig?'' Uit de zaal komen instemmende geluiden. Wel merkt iemand op dat er vooral 's nachts dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. De Haan tovert enkele cijfers tevoorschijn. In 2017 zijn er in Nieuwe-Tonge 214 geregistreerde meldingen geweest, dit jaar staat dat cijfer momenteel op 160. Eén ding valt daar vooral op: het aantal 'ongeval onwel', wat vaak reanimaties inhoudt. Die zijn er ongeveer negen per jaar in het dorp.

Matrixborden

Het volgende onderwerp is het stokpaardje van Nieuwe-Tonge. Zodra 'N215' nog maar op het scherm verschijnt, ontstaat er al rumoer vanuit de zaal. De plannen worden uit de doeken gedaan. De Molendijk gaat dicht voor doorgaand autoverkeer, in plaats daarvan komt er een zeven meter brede fietstunnel onder de N215 door. Kort na tankstation Nelisse komt er een rotonde voor ontsluiting het bedrijventerrein De Tram. Dwars door het Nieuwe-Tongse bos komt er vanaf de Hertog Jan van Beijerenlaan naar de Oudelandsedijk een weg om de druk op het Korteweegje en aangelegen straten te verminderen. Bij de Oudelandsedijk komt er een fly-over.

In 2023 zou, met nadruk op zou, het hele project afgerond kunnen zijn. Er is echter wel nog een belangrijke hobbel te nemen. De grond voor de fly-over (met op- en afritten) is nu in particulier eigendom. Wanneer de huidige eigenaren niet meewerken, moet de grond onteigend worden en kan het hele project zo een jaar vertraging krijgen. In ieder geval gaan de werkzaamheden bij Nieuwe-Tonge vóór die bij Middelharnis. Een detail dat cynische opmerkingen oproept, is het feit dat er al matrixborden geplaatst hadden moeten zijn. Echter, de led-lampjes waren op…

Voetgangersbruggetje

Over wonen in Nieuwe-Tonge komt Dingeman van Es, projectontwikkelaar, spreken. Hij richt zich in het bijzonder op het gebied achter de burgemeester Overdorpstraat, de 'hof van Lucard'. Dat is nu nog onbebouwd, maar als het aan Van Es ligt, blijft zeven hectare dat niet lang meer. Er zijn plannen om daar ongeveer honderd woningen te bouwen, voor verschillende doelgroepen. Daarvoor zijn al veel aanmeldingen binnen: het aantal is de honderd al gepasseerd. Er is volgens Van Es al veel te lang niet gebouwd in Nieuwe-Tonge. Daarom roept hij op om woonwensen door te geven, zodat gekeken kan worden waar behoefte aan is.

Voorzitter Guijt-Holleman neemt weer het woord en verhaalt over uiteenlopende onderwerpen. Het woonzorgcomplex aan het Korteweegje gaat definitief niet door. Door WO2GO is een paal geplaatst ter herinnering aan de inundatie. Bij Battenoord ligt inmiddels een voetgangersbruggetje. Wethouder Markwat verhaalt het een en ander over het hondenpoepbeleid en over de renovatie van het Korteweegje. Tot slot komen beleidsmedewerkers Slegh en Roeland van de gemeente aan het woord over verduurzaming en de energietransitie. In 2030 moet van het Rijk 50% energieneutraal wonen. Daarom moeten er plannen opgesteld worden. Na hun bijdrage is er de gelegenheid om vragen te stellen aan alle eerdere sprekers van de avond. Vragen blijken er genoeg te zijn, en het is daarom ook al laat als de laatste de deur van 'Ons dorpshuis' achter zich dichttrekt.

Uit de krant