Afbeelding

Holle Bolle Dag brengt Sommelsdijk terug in de tijd

Algemeen 500 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Afgelopen vrijdag was het Holle Bolle Dag in Sommelsdijk. Rond de oude haven en in de Voorstraat waren oude en nieuwe elementen op een bijzondere manier met elkaar verweven tot een moderne braderie met een historische tint.

Tekst en foto: Lars Jacobusse

In het centrum ziet het zwart van de mensen. Op een podium treedt een historisch gezelschap op dat oude klederdrachten draagt, enthousiast van commentaar voorzien door een dame in Zuid-Bevelandse dracht. Aan de overkant, waar de Kerkstraat begint, staan tafels met prachtige oude kleden waaraan gekostumeerde personages koffie drinken uit gebloemd porselein. Op een bankje zit een man mondharmonica te spelen. "Ik geef vandaag een non-stop concert" lacht hij. Op de vraag of zijn keel niet wat droog wordt houdt hij een flesje water omhoog. Even later is hij verhuisd en speelt accordeon bij de biertap van brouwerij Solaes. Niet geheel toevallig wordt de biertap 'opgeluisterd' door leden van de sociëteit Retorica in historisch kostuum, die korte voorstellingen en liedjes opvoeren. In de oude statuten van de sociëteit staat immers dat de uitingen "zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ende vreucht." Zo is de link met het biermerk snel gelegd natuurlijk.

Goedt ende Fyn

En solaes en vreucht is er genoeg. Het marktveld en de oude haven staan vol met oude ambachten, zoals een Zeeuwse boerin die babbelaars bakt. In totaal staan er meer dan vijfenzeventig kramen. De draaiorgelman, zorgt voor live muziek. Het Middeleeuws muziekgezelschap "Goedt ende Fyn" zorgt voor een vrolijke noot. Tussen de oude ambachten is af en toe het geschreeuw van een koopman te horen en staan ook 'moderne' ondernemers die vandaag goede zaken doen. De zon schijnt stralend naar binnen in de dorpskerk, waar de lichtval en het bijzondere roze orgel voor een feeërieke sfeer zorgen, helemaal als er muziek wordt gemaakt. Op de kerktoren en in de straten wappert de geelblauwe vlag van Sommelsdijk.

Drukste editie

Bertrand van den Boogerd van het Streekmuseum, noemt de opkomst "buitengewoon". "Het was de best bezochte Holle Bolle Dag ooit." De organisatie verkocht meer dan vijftig kilo kruukplaetjes. 's Middags rond 5 uur waren ze uitverkocht maar van den Boogerd wist via Facebook vrijwilligers te regelen, die ervoor hebben gezorgd dat de voorraad weer werd aangevuld. Het exacte aantal bezoekers weet hij niet maar "het moeten er zeker duizenden geweest zijn".

Uit de krant