Afbeelding

Huiskamer voor bijstandsgerechtigden geopend

Algemeen 120 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Geen kantoor, maar een gezellige huiskamer. Dat is het pand dat Bijstand Werkt Samen in gebruik heeft genomen op d'n Diek in Middelharnis. Hier kunnen bijstandsgerechtigden – er staan er op Goeree-Overflakkee zeshonderd geregistreerd – elkaar ontmoeten en helpen, tips en adviezen krijgen en mogelijk de weg naar werk of vrijwilligerswerk vinden.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het was donderdagavond 1 maart een drukte van belang in het prachtig ingerichte pand, waarin vroeger telefoonwinkel Optie 1 te vinden was. De officiële opening stond op het programma. Die bestond uit het aansnijden van een grote taart.

Drie nauw bij de totstandkoming van Bijstand Werkt Samen betrokkenen hanteerden het mes om het gebak in handzame stukken voor alle genodigden te verdelen. Dat waren Petra 't Hoen, het PvdA- gemeenteraadslid dat een motie indiende om het initiatief door de gemeente te laten ondersteunen – een motie die steun kreeg van de gehele raad –, gemeentesecretaris Wim van Esch en Frans Kuiper van Stimulansz, een landelijke organisatie die adviseert en ondersteunt in het sociale domein.

Ervaringsdeskundige

Gerard Sangers en Wim Witte, allebei ervaringsdeskundigen als het gaat om de bijstand, zijn de initiatiefnemers voor Bijstand Werkt Samen. Hun initiatief is bedoeld om bijstandsgerechtigden met elkaar te verbinden en op weg te helpen. De eerste was tijdens de feestelijke bijeenkomst zichtbaar trots op de gezellige huiskamer die is gerealiseerd. "Met dank aan marktplaats.nl. Iets met beperkte middelen in elkaar zetten past bij bijstandsgerechtigden en bij Bijstand Werkt Samen", aldus Sangers. "Maar niet alles is tweedehands. Het behang en de latex zijn nieuw en de ICT is naar de normen van 2018."

Sangers blikte terug op het ontstaan van het idee van "twee eigenwijze, brutale bijstandsgerechtigden" en hun stap richting de politiek. "Tot onze verbazing werd ons initiatief vertaald in een motie, die ook nog eens unaniem werd aangenomen. Wij dachten: kat in 't bakkie. Vervolgens duurde het nog ruim een jaar voordat de handtekeningen werden gezet."

Eilandmarketing

Hij prees de inzet van Petra 't Hoen, Wim van Esch en Frans 'van Stimulansz'. Dat Bijstand Werkt Samen er nu is, is mede aan hun inzet te danken. Maar Sangers' optreden op Radar TV zal ook zeker een rol hebben gespeeld. Op 7 maart vergroot hij zijn landelijke bekendheid nog eens als hij een afspraak met minister Koolmees van sociale zaken. Dé gelegenheid om Bijstand Werkt Samen onder de aandacht van het kabinet te brengen, met wie weet een bredere uitrol van dit lokale concept. Sangers: "Noem het eilandmarketing op sociaal gebied."

Bijstand Werkt Samen is een proefproject voor achttien maanden. "Geheel onafhankelijk van de gemeente, maar daar komen wel de euro's vandaan", aldus Gerard Sangers, die het belang onderstreepte van samenwerking met onder andere Stichting ZIJN, MEE, Vluchtelingenwerk, Goed voor Goed en de Voedselbank Goeree-Overflakkee. En van het feit dat het pand van Bijstand Werkt Samen niet weggestopt staat op een bedrijventerrein, maar op d'n Diek in Middelharnis, midden in de samenleving.

'Vrije val'

Volgens Petra 't Hoen was het verhaal van Sangers en Witte een eyeopener voor de politiek. "Wie in de bijstand terecht komt staat met lege handen en kan een vrije val naar beneden maken, ook omdat wetgeving elkaar soms tegenspreekt." Dat de gemeenteraad Bijstand Werkt Samen als één man omarmde is uniek en dat het concrete resultaat, de huiskamer, er na veel doorzettingsvermogen is gekomen is dat ook. "Een fantastische mijlpaal", zei gemeentesecretaris Wim van Esch.

De huiskamer is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Uit de krant