Docente Heleen Vlietland (achter derde van links) met één van 'haar' klassen.
Docente Heleen Vlietland (achter derde van links) met één van 'haar' klassen.

CSG Prins Maurits presteert bovengemiddeld

Algemeen 499 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Voor de tweede keer op rij ontving CSG Prins Maurits te Middelharnis het certificaat Vecon Business School voor het Vmbo (Basis/Kader). Ook voor de Havo is de PM in het bezit van dit toonaangevende certificaat. Waar landelijk gezien andere Vmbo-instellingen over 't algemeen nog lang niet zo ver zijn, verdient de PM het certificaat al een aantal jaren omdat ze bovengemiddeld presteert in leerlingen zich te laten voorbereiden en zich te laten oriënteren op hun toekomstige arbeidsmarkt.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het onderwijs hecht veel waarde aan ondernemerschap bij jongeren en ook de PM heeft daar in de achterliggende jaren heel veel energie ingestoken. Voortgezet onderwijsscholen die zowel in de onderbouw als in de bovenbouw in hun onderwijsprogramma voldoende extra aandacht besteden aan de economische aspecten van de maatschappij en voor talentontwikkeling van leerlingen in het profiel Economie en Ondernemen, kunnen in aanmerking komen voor het certificaat Vecon Business School. Een Vecon Business School biedt leerlingen de kans om hun diploma van extra waarde te voorzien. De extra lesmodules die ze krijgen, verschaffen leerlingen niet alleen extra kennis en vaardigheden, maar bieden hen ook de kans om ondernemerschap en een ondernemende houding verder te ontwikkelen, ook al worden leerlingen later geen zelfstandig ondernemer, want in elk toekomstig beroep is een ondernemende houding belangrijk en het is zaak daar zo vroeg mogelijk aan te werken.

Ondernemend

Daarom wordt op de PM al sinds een aantal jaren in de bovenbouw van het Vmbo binnen Economie & Ondernemen hieraan extra aandacht besteed, vertelt beleidsmedewerker Pieter Brandwijk van CSG Prins Maurits. "Al vanaf de eerste klas brengen we de leerlingen vaardigheden bij om klantgericht bezig te zijn. Kiezen ze later voor het beroepsgerichte profiel Economie & Ondernemen in het Vmbo – met de keuzeroutes Commercieel, Administratie, Logistiek, Digitaal ondernemen, Creatief of Secretarieel – dan zijn ze ook verplicht de module 'Ondernemen' te volgen. Daarin leren ze een professionele beroepshouding aannemen en maken ze zich kennis en vaardigheden eigen die hun leven lang meegaan. Maar even zo belangrijk is het om leerlingen onderwijs te bieden in een realistische context. Dat ze niet alleen leren in het schoollokaal, maar dat ze ook in de wereld om de school heen, vanuit de dagelijkse praktijk in de diverse branches, zich kunnen oriënteren op: wie ben ik, wat kan ik en wat doe ik graag? Wat houdt het werk precies in en passen dat werk en ik bij elkaar? Bovendien verhoogt onderwijs in de echte wereld zowel de motivatie als het leerrendement van de leerlingen."

Verbinding

Daarom heeft de PM, als initiatiefnemer, in de achterliggende jaren er ontzettend op ingestoken om de verbinding school-ondernemers-overheid tot stand te brengen en heeft de school een grote betrokkenheid ontwikkeld met de ondernemers op het eiland. "Door eraan te werken dat het onderwijsaanbod zo veel mogelijk wordt afgestemd op de arbeidsrelevantie en de behoeften in de regio, hebben onze leerlingen die regio straks heel wat te bieden!", vertelt docent Economie & Ondernemen Heleen Vlietland. "Het is ook één van de speerpunten van de PM: dat we bijdragen aan de ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Zeker met de ontwikkelingen die er nu zijn, bijvoorbeeld met SmartWater en Paulina.nu, vinden wij het belangrijk om als onderwijsinstelling zo dicht mogelijk bij onze eilandelijke ondernemers te blijven. En dan gaat het echt niet alleen om winkeltje spelen, maar allerlei beroepen die tot het profiel Economie & Ondernemen behoren zijn gebaat met een ondernemende instelling. Ongeacht of je nu in de procesindustrie werkzaam bent, developer bent, een webshop hebt, je ontwerper of meubelmaker bent, als chauffeur of als planner in de transportsector zit, of dat je een baan hebt als receptionist of als helpdeskmedewerker."

Ingebed

"In de ondernemerswereld wordt het concept dat onze school hanteert heel erg toegejuicht", geeft Vlietland verder aan. "We hebben in de achterliggende jaren onze school er duidelijk mee op de kaart gezet en de PM is in de regio dan ook een belangrijke partner, ook waar 't het Vmbo betreft. We opereren vanuit onze kracht en doen graag vooral díe dingen waar we goed in zijn. We merken ook dat stage verlenende bedrijven heel tevreden zijn over onze leerlingen en over hoe wij hen begeleiden. Een eigentijdse school hóórt ook ingebed te zijn in haar omgeving. Door de buitenwereld bij het onderwijs te betrekken maken leerlingen een connectie met het werkveld en met de maatschappij. De leerlingen doen er echt vaardigheden op voor het leven!", zo legt Brandwijk het opnieuw behalen van het Vecon Business School Certificaat uit. Dat het niet alleen een mooi maar ook een waar verhaal is, daarvan is het wederom behaalde certificaat inderdaad het bewijs. De nieuwe slogan van de school richting nieuwe leerlingen en hun ouders lijkt dan ook zeker niet uit de lucht gegrepen: 'Maak 't óók mee…!'

Uit de krant