Afbeelding

De fietsen zijn weer in orde

Algemeen 163 keer gelezen

STELLENDAM – Op c.b.s. Het Kompas te Stellendam werd dinsdag 7 november de ANWB fietsverlichtingsactie Lightwise weer gehouden. Een speciaal programma voor basisscholen waarin een veilige fietsverlichting voor kinderen centraal staat. Het Kompas vindt het belangrijk dat haar leerlingen met een veilige en goed verlichte fiets naar school gaan, dus had de school zich weer bij de ANWB aangemeld voor deelname aan de actie.

Tekst en foto's: Hans Villerius

ANWB Lightwise bestaat uit een digitaal lespakket en een toolkit. Eerst bespreken de leerlingen in een speciale les de noodzaak van een goede zichtbaarheid in het verkeer. Daarna controleren ze, samen met vrijwilligers, hun fietsen op 15 belangrijke punten. Dit aan de hand van een checklist die de ANWB speciaal hiervoor heeft gemaakt én met behulp van een Lightwise gereedschapskoffer met daarin alle benodigdheden voor een veilige en goed verlichte fiets. Dat gebeurde afgelopen dinsdagmorgen in de hal van de school, die deze ochtend daardoor wel een fietsenmakerwerkplaats leek!

Praktijkleren

Bij de fietsencheck werkt Het Kompas samen met Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis, waarvan leerlingen van Pro en van Vmbo/kaderberoepsgericht gezamenlijk het Praktijkleren volgen. In deze vorm van onderwijs maken leerlingen kennis met levensechte werkprojecten. Voor de Pro-leerlingen enerzijds om in de praktijk beroepsvaardigheden op te doen, voor de kaderberoepsgerichte leerlingen anderzijds om te ontdekken of bepaalde werkzaamheden of beroepen wel of niet bij hen passen. Waar de Pro-leerlingen soms wat handiger zijn in het handwerk, kunnen de leerlingen van kaderberoeps dat juist zijn in het doornemen van de nodige info erbij, en samen vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar. Een aantal van deze Prins Maurits leerlingen ging, onder begeleiding van een leraarondersteuner van Pro en een vrijwillig medewerker van de Prins Mauritsschool, dinsdagmorgen aan de slag met kinderfietsen, terwijl ook de oud-fietsenmaker van Stellendam een oogje in het zeil hield.

Lightwise

Zo'n veertig fietsen van leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 werden onder de loep genomen. Gecheckt werd of op de fietsen alles wel werkte, goed recht stond of vast zat. Spatborden, banden en bandenspanning, remmen, stuur, zadel, bel, kettingspanning, versnelling, standaard, slot, kabels, en natuurlijk de verlichting en de reflectoren. Fiets voor fiets passeerde zo de controle. En op de checklist werd aangetekend wat wel en wat niet oké was, evt. voorzien van een opmerking als aandachtspunt. En waar iets niet in orde maar met een kleine reparatie wel te verhelpen was, werd dit meteen gedaan. En als de fiets door de Lightwise check heen was, kreeg de leerling van wie de fiets was een mooi stickertje erop geplakt én goedgekeurd fietsrapport mee naar huis.

Uit de krant