Schrijfster Lianne Biemond, geflankeerd door Han en Piet.
Schrijfster Lianne Biemond, geflankeerd door Han en Piet.

Tweede boek van kinderboekenschrijfster Lianne Biemond plaatst 'Wereld aan de overkant' in decor van Zuid-Engeland en Goeree-Overflakkee

Algemeen 764 keer gelezen

STELLENDAM – "Zo kwam mijn vader met zijn broer na veel omzwervingen terecht op een boerderij op Goeree Overflakkee. Goeree Overflakkee kun je nu goed per auto bereiken, want er ligt een dam in het Haringvliet. Maar in die tijd was het nog een groot eiland. Overdag werkten de broers zoveel mogelijk mee op het land en in de stallen, maar 's avonds zochten ze andere jongeren op. Zo raakten ze steeds meer betrokken bij het verzetswerk."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

'Wereld aan de overkant', het zojuist verschenen kinderboek van Lianne Biemond, speelt zich vooral af aan de zuidkust van Engeland – de overkant dus –, maar Goeree-Overflakkee komt ook nadrukkelijk naar voren in het verhaal. De vader en de broer uit het citaat zijn geïnspireerd op de tweeling Han en Piet Biemond (1930), die vele jaren het boerenbedrijf aan de Plaatweg in Stellendam runden en er zo nu en dan nog altijd hand-en-spandiensten verrichten.

In het boek van Lianne Biemond heten ze Johannes en Piet. Ze zijn figuranten, zoals de schrijfster zegt, in een verhaal over Joep, die bijna iedere zomervakantie zijn opa en oma in Engeland bezoekt, en het Engelse buurmeisje Jessica. Samen beleven ze een spannend avontuur met een caravan, Carry geheten, die ze vinden in een oud schuurtje.

'Wereld aan de overkant' is het tweede kinderboek van Lianne Biemond. Vorig jaar verscheen, eveneens bij uitgeverij Den Hertog, 'Wereld van verschil'. "Dat gaat deels over Moldavië", vertelt de schrijfster in de oude boerderij aan de Plaatweg. "Zending over Grenzen gebruikt het boek als promotiemateriaal. Het is goed ontvangen. Er zijn in het eerste jaar 2200 exemplaren van 'Wereld van verschil' verkocht."

Serie

Het tweede boek, 'Wereld aan de overkant', is heel anders, maar behoort wel tot de serie waaraan Lianne Biemond bijna dagelijks werkt. De uitgever laat met een verschuivende wereldbol op de rug van de boeken zien dat het om een reeks gaat. "Ik hoop volgend jaar het volgende boek te laten verschijnen."

De schrijfster, die in Moerkapelle woont, wil de lezertjes van haar boeken iets meegeven in haar serie verhalen. "In 'Wereld aan de overkant' de warmte van relaties; hoe goed opa en oma het samen hebben. In het eerste boek: dat de plek waar je woont niet vanzelfsprekend is. Ik probeer de lezers verder te laten kijken dan hun eigen wereldje." De boeken zijn bedoeld voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs.

Dat er boeken van Lianne Biemond verschijnen is best bijzonder. Tot enkele jaren geleden had ze nog nooit geschreven. "Ik heb het schrijven als 50-plusser ontdekt. Het geeft veel voldoening. Echt een cadeau!"

Ze begon met schrijven toen ze het verhaal van een pleegkind – de familie Biemond verleent crisis-pleegzorg – wilde 'bewaren'. Daar had de uitgever minder belangstelling voor, maar voor 'Wereld van verschil' gingen de handen bij Den Hertog wel op elkaar. Aan het succesvolle debuut gingen een schrijfcursus en een masterclass vooraf. Biemond: "Schrijven is een ambacht dat je kunt leren."

Creativiteit en een rijke fantasie helpen natuurlijk wel als je boeken schrijft. Over beide zegt de schrijfster te beschikken. Haar inspiratie doet ze op uit wat ze op straat ziet en hoort, uit wat ze leest en dus uit verhalen die ze van familieleden hoort. De broers Han en Piet hebben de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt en kunnen daar boeiend over vertellen. Over de ingekwartierde Duitsers, de officier met zijn haan, de kanonnen en de mijnen op de strategische plek waar de boerderij staat: de smalle hals tussen Goeree en Overflakkee. Over de prikkeldraadversperringen, de auto's van de Canadezen op het erf en het laten springen van de gedolven mijnen op het gors.

Kanotocht

Lianne Biemond heeft die verhalen deels gebruikt en ook andere verhalen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, zoals de kanotocht van het strand van Ouddorp naar Engeland. Wat de figuranten in 'Wereld aan de overkant' allemaal weten op te dissen is een goudmijn, waaruit de schrijfster wellicht nog wel meer boeken kan delven. Het is even afwachten wat de inhoud is van de volgende 'Wereld'-delen.

Wat vaststaat is dat Biemond, volgens christelijkekinderboeken.nl een auteur om in de gaten te houden, herkenbare locaties zal gebruiken. Zoals in 'Wereld aan de overkant': "Ze liepen zwijgend de weg af in de richting van de zee. Er was hier nauwelijks bebouwing, slechts hier en daar stond een boerderij. Die omzeilden ze door over hekken en schurvelingen te klauteren. Het woord schurveling hadden ze nog nooit gehoord voordat ze op Goeree Overflakkee kwamen."

'Wereld aan de overkant' is voor 9,50 euro te koop bij de christelijke boekhandels op het eiland en via internet. In het boek is een kaart opgenomen van de landen aan de Noordzee, waar het avontuur zich afspeelt. Die kaart is gemaakt door Liannes 16-jarige dochter Marlies.

Uit de krant