Fred van Leersum vertelt de fractie van de ChristenUnie over de Voedselbank.
Fred van Leersum vertelt de fractie van de ChristenUnie over de Voedselbank.

Werkbezoek ChristenUnie-fractie: 'Schrijnend dat de Voedselbank er is'

Algemeen 186 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Zo'n vijftig voedselpakketten levert de Voedselbank Goeree-Overflakkee elke week. Ondanks de crisis blijft dat aantal redelijk stabiel. Het is goed mogelijk dat er meer armoede is, maar dat schaamte of diaconale hulp mensen ervan weerhoudt om een beroep op de Voedselbank te doen. De Voedselbank: goed dat ie er is, maar ook een instelling die dubbele gedachten opwekt. Ook bij gemeenten. Tja, dat zo'n uitgiftepunt van voedsel nodig is, kunnen lokale bestuurders toch opvatten als een brevet van onvermogen voor hun eigen armoedebeleid. Sommige gemeenten ontkennen zelfs dat er klanten van de Voedselbank binnen hun grenzen wonen.

Vorige week donderdagavond was de fractie van de ChristenUnie op bezoek bij de Voedselbank in Middelharnis. De Voedselbank is een populaire bestemming voor politici; eerder kwamen de PvdA en de SGP al eens langs. "Je moet als raadsleden weten wat er speelt in de samenleving en niet alleen je gezicht tijdens de verkiezingscampagne laten zien", zegt fractievoorzitter Ron de Rover. De fractie - die verder bestaat uit Conny Pipping, Bert Tuk en Joop Kievit – kreeg heel wat te horen in de grote loods aan de Oostplaatseweg. Fred van Leersum, penningmeester en waarnemend voorzitter, deed het verhaal tussen de inpakkende en rondrijdende vrijwilligers. Ja, donderdagavond is een drukke avond voor de mensen van de Voedselbank.

Hele organisatie
Van Leersum vertelde dat de Voedselbank Goeree-Overflakkee ongeveer 75 vrijwilligers telt. "Het is een hele organisatie, met vele schakels." De basis van de wekelijkse voedselpakketten komt van de Voedselbank Nederland via Spijkenisse naar Middelharnis. Die basis bestaat vooral uit verpakte levensmiddelen. Boeren, bakkers, winkeliers en anderen op Goeree-Overflakkee vullen dat aan met bijvoorbeeld aardappelen, brood, sla, tomaten en witlof. "We streven ernaar minstens drie volledige maaltijden in het pakket te doen. Altijd aardappelen, groente en iets van vlees, al lukt dat laatste niet iedere week." Een zorg is dat supermarkten steeds scherper inkopen en steeds minder restanten hebben.

De Voedselbank moet voldoen aan de Warenwet. Dat is de reden dat er koelboxen zijn voor het vervoer en vrieskisten voor de opslag. Van Leersum: "We hebben pas nog vier nieuwe vrieskisten kunnen aanschaffen dankzij een gift van de Boedel Bigge." Donaties – het liefst in natura – zijn van harte welkom. Daarvan moet de Voedselbank het namelijk hebben; van subsidie is geen sprake.

Soms is er te weinig aanbod van voedsel voor de pakketten. Dan komen de vrijwilligers in actie om extra levensmiddelen in te zamelen bij het winkelend publiek. Dat werkt goed, maar ook dan blijkt dat er dubbele gedachten heersen omtrent de Voedselbank. "Wat je soms naar je hoofd krijgt geslingerd in zo'n supermarkt… En dat terwijl de vrijwilligers bezig zijn om de medemens te helpen." Reden waarom de eilandelijke Voedselbank wat terughoudender is geworden met dergelijke acties en nu meer gaat inzetten op contacten met kerken.

Concrete hulp
Met de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee heeft de Voedselbank nog geen contact gehad. Tijdens het bezoek van de ChristenUnie kwam het idee ter sprake om de Voedselbank een keer een presentatie te laten verzorgen voor raadsleden. De gemeente zou ook concrete hulp kunnen bieden als de Voedselbank bijvoorbeeld een vervoers- of opslagprobleem heeft. "Geld is er niet, maar als er iets concreets nodig is, kaart het dan aan", zei Bert Tuk tegen Fred van Leersum.

"De Voedselbank kan ook gebruikmaken van ons netwerk", aldus fractieleider Ron de Rover. "Goed dat de Voedselbank door ons bezoek weer onder de aandacht komt. Het gaat om de Voedselbank, niet om de ChristenUnie. Hier wordt goed werk gedaan, al is het natuurlijk wel schrijnend dat de Voedselbank moet bestaan."

 

 

 

Uit de krant