Afbeelding

Buzz Buddy biedt Levi vrijheid

Algemeen 361 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Levi (15 jaar) moest de eerste keer wel even slikken toen hij met zijn Buzz Buddy ging reizen. Hij reisde eerst met de taxi naar zijn school in Rotterdam, met de Buzz Buddy kan hij voor het eerst zelfstandig met de bus reizen. De gemeente wil met het project De Reiskoffer meer mensen zelfstandig laten reizen. Dat bespaart niet alleen geld voor aangepast vervoer, maar zorgt er ook voor dat mensen zoals Levi voor het eerst zelfstandig kunnen reizen.

De vader van Levi is Leonard van Bruinisse uit Dirksland, hij vertelt graag over hun ervaringen. "Levi is 15 jaar en reist vanuit zijn woonplaats dagelijks heen en weer naar het Schreudercollege in Rotterdam. Daarvoor gebruikt hij sinds begin dit jaar de Buzz Buddy. De Buzz Buddy is een klein apparaat met zowel een telefoon- als een GPS-verbinding. Met de Buzz Buddy kan een kind zelfstandig reizen met een 'noodknop' op zak. Als er hulp nodig is, kan de noodknop worden ingedrukt en belt de Buzz Buddy eenvoudig naar ouder(s) of verzorger(s), de woonvoorziening, school of de Hulplijn.

"Op 10 januari heb ik de training gevolgd," vertelt de heer Van Bruinisse. "Daar was Levi niet bij, omdat ik moest leren hoe ik de website kan gebruiken om online zijn reis te volgen. Daarna heb ik hem thuis uitgelegd hoe het werkt en hebben we samen de Buzz Buddy getest." Inmiddels reist Levi al een aantal maanden alleen en dat gaat erg goed. "Ik volg hem eigenlijk alleen nog steekproefsgewijs. Het is een fijn idee dat ik altijd kan zien waar Levi is." Het doel van het op afstand via internet meekijken is om te zien waar Levi zich bevindt en of de juiste route wordt afgelegd. De heer Van Bruinisse legt uit dat zijn zoon (nu in mindere mate dan vroeger) beïnvloedbaar is. "Het reizen met OV kan hij wel aan, maar ik wil vooral graag weten of hij rechtstreeks naar huis komt. Dat ik altijd kan zien waar hij is, stelt mij gerust."

De ervaring met de Buzz Buddy van Levi zelf is als volgt: "Eerst reisde ik met de taxi en nu kan ik met de bus, omdat ik de Buzz Buddy bij me heb. Zo kan ik altijd bellen in noodsituaties en zo is te zien wanneer ik op school ben. Ik vind het een heel fijn en makkelijk apparaatje. Sinds februari reis ik met de Buzz Buddy. Mijn verwachting was dat ik meer vrijheid zou hebben, en dat heb ik nu ook. Het is fijn en makkelijk om op deze manier te reizen met het openbaar vervoer". Op de vraag of hij zich kan voorstellen dat andere kinderen het best spannend zullen vinden als zij met Buzz Buddy gaan reizen, geeft Levi aan: "Ik kan me dit zeker voorstellen, ik vond het de eerste keer ook wel even slikken. Maar als je iets graag wilt, dan lukt het je ook!"

Doelgroep

De reiskoffer is voor Leerlingen die naar het basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs reizen met het leerlingenvervoer. En ook voor woon-werkverkeer van mensen met een beperking, zoals mensen van de sociale werkvoorziening of een zorgboerderij. Voor mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen naar werk- en/of daginvulling, als gevolg van een cognitieve aandoening of verstandelijke beperking. Voor individuele reizigers met een fysieke of cognitieve beperking, die met aangepast vervoer reizen. En ook voor mensen van 65 jaar of ouder die (nog) zelfstandig reizen met eigen vervoer, maar mogelijk op termijn zijn aangewezen op aangepast vervoer door ouderdomsbeperkingen.

Deelname

In Nederland zijn er meer dan 150.000 mensen met een beperking die noodgedwongen gebruikmaken van 'aangepast vervoer'. Ook in de gemeente Goeree-Overflakkee is een groot aantal personen aangewezen op het 'aangepast vervoer'. In de praktijk is het, om allerlei redenen, voor deze personen moeilijk om zelfstandig te reizen. De gemeente Goeree-Overflakkee wil deze inwoners graag een kans geven om zelfstandiger te worden en biedt daarvoor het project De Reiskoffer aan. In samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Connexxion en GoOV heeft de gemeente dit project, dat bedoeld is om het gebruik van het reguliere openbaar vervoer te stimuleren, bij het doelgroepenvervoer geïntroduceerd. Met de producten uit De Reiskoffer (GoOV, Buzz Buddy en Samen reizen met… ) kunnen mensen, die voorheen niet zelfstandig konden reizen, leren om zelfstandig(er) en veilig te reizen. Daarmee kunnen zij hun zelfredzaamheid en deelname aan de maatschappij vergroten.

Deelname aan dit project is geheel vrijwillig en als na de oefenperiode blijkt dat zelfstandig reizen (nog) niet lukt, dan is terugkeer naar het aangepaste vervoer gegarandeerd.

Uit de krant