Afbeelding

Streekmuseum vertelt aangrijpend eilandverhaal met 'De Ramp 1953'

Algemeen 238 keer gelezen

SOMMELSDIJK – In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is tot en met 4 maart de expositie 'De Ramp 1953' te zien. Rond dit 'aangrijpende eilandverhaal' biedt het museum filmbeelden, waaronder de 37 minuten lange film van de gebroeders Boomsma en het Polygoonjournaal over de Ramp, foto's en andere beelden, naast gebruiksvoorwerpen. Wethouder Gerrit de Jong opende de expositie op woensdag 25 januari.

Door Kees van Rixoort

Het Streekmuseum bevat al een permanent onderdeel over de watersnood. Dat is nu, 64 jaar na de Ramp, tijdelijk uitgebreid. Veel is te zien op de touchscreentafel, die het museum vorig jaar heeft kunnen plaatsen dankzij een subsidie vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee: veel foto's en filmpjes, ooggetuigenverslagen, herinneringen en krantenknipsels.

"Voorwerpen zijn er niet veel, maar we laten bijvoorbeeld wel gereedschappen zien, naast een van de schooltassen die het Zwitserse Rode Kruis schonk aan de scholieren van de HBS", aldus Jan Both, streekarchivaris en bestuurslid van het museum. "Een aantal leerlingen is nog in Doetinchem, de adoptiegemeente voor Middelharnis en Sommelsdijk na de Ramp, geweest om de lessen te kunnen vervolgen." De hulpverlening die na 1 februari 1953 op gang kwam wordt wel 'de tweede vloed' genoemd.

Voordat wethouder De Jong 'De Ramp 1953' opende door een aantal echte zandzakken te verplaatsen, plaatste hij de expositie in het kader van het grotere project rond de watersnood in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Hij noemde de drie verhaallijnen – de Ramp zelf, de hulpverlening en de Deltawerken plus de strijd tegen het water – die eerder al door bureau Tauw zijn opgetekend, uitgewerkt en aan elkaar gekoppeld. De resultaten hiervan zijn te zien op de website www.geschiedenisvanzuidholland.nl.

Bewaartijdschrift

Een ander onderdeel is de glossy 'de Ramp', die eind vorig jaar is verschenen, "om de verhalen en de herinneringen levend te houden", zoals de wethouder zei, "en om een link te leggen met de strijd tegen het water nu." De glossy is te koop bij de boekhandels en onder andere het Streekmuseum. "Een prachtig bewaartijdschrift", aldus De Jong, die eraan toevoegde dat er al veel exemplaren over de toonbank zijn gegaan.

Daarnaast is er een cultuurhistorische inventarisatiekaart tot stand gekomen waarop locaties met een relatie tot de Ramp zijn gemarkeerd. Voorts zijn er 'ambassadeurs' actief die in verschillende dorpen rondleidingen verzorgen en het plaatselijke verhaal van de watersnood vertellen. Tot slot is er een app ontwikkeld met vier wandel- en fietsroutes "langs plekken waar de dijken braken en langs plekken die aan de verschrikkelijke stormvloed herinneren". "Hoor en lees de verhalen van ooggetuigen. In woord en beeld kom je te weten wat er zich in 1953 afspeelde, hoe het eiland er weer bovenop kwam en hoe veilig het nu dankzij de Deltawerken is geworden. De app is te downloaden via izi.Travel; zoek op 'watersnoodramp Goeree-Overflakkee' of 'Naar toen'.

Doe nu niet meer

Tijdens de openingsbijeenkomst in het Streekmuseum las Niels Snoek (Reizende Dichters) een gedicht voor van de 13-jarige Renee. Het gedicht stond in het Algemeen Handelsblad van zaterdag 14 februari 1953 en luidt als volgt:

Doe nu niet meer
lieve zee
we begrijpen het nooit
onze duinen en dijken
zo groot en zo sterk
en jij nog sterker

Je bent verraderlijk opgevlogen
terwijl wij sliepen
heb je onze kust vernield

Doe nu niet meer
je stroomt nu door straten
daar hoor je niet thuis
de kruinen van bomen
en het dak van ons huis
en alles van ons
is van jou

doe nu niet meer
nooit meer

Uit de krant