Een deel van de betrokkenen bij de organisatie van de Nacht van Gebed: zittend v.l.n.r.: ds. Davy Hoolwerf, ????, ??? en Ruud Kuijer. Staand: Ariëtte Hage, Anneke van der Hel, Anne Knöps en Pieter Boeter.
Een deel van de betrokkenen bij de organisatie van de Nacht van Gebed: zittend v.l.n.r.: ds. Davy Hoolwerf, ????, ??? en Ruud Kuijer. Staand: Ariëtte Hage, Anneke van der Hel, Anne Knöps en Pieter Boeter.

'Nacht van Gebed': 'Heb je vijanden lief'

Algemeen 948 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De zondag na Pinksteren is traditioneel de Zondag voor de Vervolgde Kerk. In kerkdiensten of andere bijeenkomsten wordt stilgestaan bij de situatie van christenen die om hun geloof vervolgd worden. Vijf dagen later wordt op heel veel plaatsen in Nederland en België de Nacht van Gebed gehouden. Ook op het eiland is een groeiend aantal christenen dat meedoet aan deze Nacht van Gebed. Het thema is 'Heb je vijanden lief".

Tekst en foto: Adri van der Laan

In de avond van vrijdag 27 mei en de daaraanvolgende nacht naar zaterdag 28 mei is een groot aantal mensen van verschillende kerkelijke achtergronden bijeen voor de 'Nacht van Gebed'. Op verschillende plaatsen wordt deze gebedsnacht gehouden. Een groep mensen van verschillende kerkelijke achtergronden vertelt graag over deze toch unieke gelegenheid die christenen samenbindt rondom vervolgde broeders en zusters.
De 'Nacht van Gebed' wordt in Nederland en België al een groot aantal jaren gehouden. Open Doors Nederland is de initiatiefnemer en levert 'gebedsmateriaal' voor deze nachten. Al meer dan tien jaar worden er ook op het eiland deze gebedsnachten georganiseerd. In het begin in een huiskamer en later in verschillende kerkelijke verenigingsgebouwen. Ook dit jaar worden verspreid over het eiland verschillende bijeenkomsten gehouden (zie kader). In sommige plaatsen zijn er speciale kinderbijeenkomsten met aansluitend een avond voor jongeren en ouderen. En op een andere plaats is men weer een hele nacht bij elkaar om in gebed en gedachten bijeen te zijn voor de vervolgde broeders en zusters.

Steeds weer opnieuw duikt christenvervolging op. In de nabije geschiedenis leden christen onder het communisme en nu dit in veel landen veel minder is geworden, wordt er weer geleden onder een groeiend aantal strenggelovige moslimlanden. Er is vervolging in meer dan 50 landen en dit neemt toe en zeker niet alleen in Moslimlanden. Ook in India en landen waar het Boeddhisme de hoofdgodsdienst is wordt het erger

Verrijkend

Zij die al eerder aan een 'Nacht van Gebed' hebben deelgenomen, hebben dit als zeer verrijkend ervaren. Allereerst is daar het samenzijn van mensen van verschillende kerkelijke achtergronden en daarnaast voelt men de band met hen die om het geloof in Jezus Christus vervolgd worden. Bidden voor vervolgde christenen wordt op deze manier meer concreet gemaakt doordat men in deze gebedsnacht niet alleen maar in gebed bij elkaar is. Er worden ook verschillende dvd's vertoond over het leven van christenen in diverse landen onder moeilijke omstandigheden. De initiatiefnemers weten dat er voor sommige mensen een drempel kan liggen omdat ze 'verplicht' zouden zijn om hardop te bidden. "Dit moet geen belemmering zijn", benadrukt Ruud Kuijer, één van de mensen die vanaf het begin nauw betrokken is bij de organisatie van deze nachten. "Je kunt stil bidden en de informatie die je krijgt op je in laten werken". Ook is het niet verplicht om een hele nacht of avond aanwezig te zijn. Zo zijn er in Stellendam na de kinderbijeenkomst verschillende 'blokken' van een uur, waarin tot ongeveer 23.00 uur verschillende situaties van vervolgingen aan de orde komen. Een andere deelneemster weet uit ervaring dat "je de kracht krijgt om een hele nacht wakker te blijven en te bidden".

Geen prestigeprojecten

De betrokkenen bij de Nacht van Gebed benadrukken dat de bijeenkomsten zeker geen prestigeprojecten zijn, waarbij het een prestatie zou zijn als deelnemers een hele nacht blijven zitten. "Mensen die om hun geloof gevangenzitten hebben het vooral moeilijk in de nachtelijke uren. Dan ervaren ze de eenzaamheid en soms voelen ze zich van God en mensen verlaten". Uit getuigenissen van vervolgde christenen blijkt dat ze juist in die nachten hebben ervaren dat er wereldwijd mensen bijeen waren om voor hen te bidden. Nu is het natuurlijk niet overal op de wereld op hetzelfde moment 'nacht', maar "voor vervolgde christenen is het altijd nacht", aldus één van de deelnemers. Een ander vond het een bijzondere ervaring dat vorig jaar in De Hoeksteen er midden in de nacht gelovigen van wel vijf verschillende kerken bijeen waren rondom het gebed voor vervolgde geloofsgenoten.

"Je bent bewust aan het bidden en of dit nu hardop of zacht is, door de bijbehorende informatie, krijgen de vervolgde christenen een naam en worden we betrokken bij hun lijden", vult een ander aan.

In Dirksland wordt dit jaar voor het eerst een Nacht van Gebed gehouden. De gebedsonderwerpen verschillen per situatie en per land. Doorgaans is het gebed om de vervolgden moed en kracht te geven om de verdrukking vol te houden. "Maar er is ook gebed voor hen die het niet vol hebben kunnen houden. Want dit komt ook voor…"

Uit het gesprek met de initiatiefnemers blijkt dat men zich realiseert dat het ooit zover zou kunnen komen dat christenen in Nederland verdrukt zullen worden en juist daarom is het volgens hen zegenrijk om met zoveel mensen vanuit verschillende achtergronden één te zijn rond een gezamenlijk doel.

Locaties en tijden 'Nacht van Gebed'

Hieronder volgen de locaties en de tijden van de 'Nacht van Gebed'. Een ieder is welkom om deel te nemen op een zelfgekozen tijdstip en plaats.

STELLENDAM

Vrijdagavond 27 mei

19.00-19.45 uur: Vervolgde kerk, programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd;
20.00-21.00 uur: Eerste gebedsronde, met spreekster van Open Doors Marian Hagens over Noord-Korea;
21.00-22.00 uur: Tweede gebedsronde;
22.00-23.00 uur: Derde gebedsronde;
Plaats: De Rank, Bosschieterstraat 6;
Contact: d.hoolwerf@kpnmail.nl / 0187 701008

DIRKSLAND

22.00-06.00 uur: In Onder de Wiek, Ring 57.
Contact: famvanderhel@solcon.nl

MIDDELHARNIS

22.00-06.00 uur: Gebouw De Hoeksteen, Ring 13, Middelharnis;

Contactpersonen: Ruud Kuijer: 06-250 48576 en Koos Louws: 0187-455783
Inloop vanaf 21.30 uur.

DEN BOMMEL

19.30-21.30 uur (twee blokken): Molendijk 26, Ger. Kerk.
Contactpersonen: Janiëlle Ras en Ariëtte Hage: 06-51015649

OUDE-TONGE

20.00-22.00 uur: Evangeliegemeente Flakkee, Emmastraat 24a.
Contactpersoon: Harry Scheermeyer, 06-5392 8923.

Uit de krant