Afbeelding

Bunkerverhuizing in Ouddorp: van Hoge Pad naar de Punt

Algemeen 789 keer gelezen

OUDDORP – Wie moeite had de bunkerroute op de Punt bij Ouddorp te vinden, heeft nu een handig hulpmiddel bij het zoeken. Een hulpmiddel dat niemand kan ontgaan. Bij de ingang van de route staat sinds zaterdag 14 mei namelijk een bunker. Het gevaarte van 30 ton is er met een dieplader naartoe gebracht nadat het aan het Hoge Pad in Ouddorp uit de grond was gehaald.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

De opgegraven bunker is een Tobruk 58c, een kleine bunker voor twee soldaten. "De Tobruk is een universeel bunkertje met meerdere toepassingen", zegt Jack Westhoeve van WO2GO. "Er kon bijvoorbeeld een soldaat met een machinegeweer in, maar hij kon ook dienen als commandopost. Heel zeldzaam zijn deze bunkers niet, maar op het eiland zijn er maar weinig bewaard gebleven."

De Tobruk is in de oorlogsjaren neergezet aan het Hoge Pad in Ouddorp. De Duitsers hadden de bunker in een schurveling gebouwd, die later, in 1953, is afgegraven en met veel zand uit de omgeving naar de haven van Ouddorp gebracht. Dit om het gat te dichten dat daar op 1 februari was ontstaan. De bunker was daarna goed zichtbaar. Oude Ouddorpers herinneren zich dat nog. In 1956, toen de woningbouwvereniging huizen ging bouwen aan het Hoge Pad, is de Tobruk onder de grond gewerkt.

Nu de woningen zijn gesloopt, kwam het betonnen gevaarte, dat onder een oprit zat, weer vrij. Bijna was hij naar het Bevrijdingsmuseum in het Zeeuwse Nieuwdorp verhuisd, maar dankzij inspanningen van WO2GO is de bunker voor Ouddorp behouden gebleven. In maart 2016 waren alle vergunningen verleend voor de verplaatsing naar de Punt.

'Reclamebord'

Daar staat de Tobruk sinds 14 mei op een prominente plek: direct aan de weg, als markering van de bewegwijzerde route langs vijftien bunkers die het hele jaar geopend is. "Ons reclamebord", zegt Jack Westhoeve, die de bunker van het Hoge Pad ook in dat opzicht een belangrijke aanwinst noemt. Bij de Tobruk zijn informatiepanelen geplaatst.

De verhuizing, die zaterdagochtend om acht uur begon, was een hele operatie. De gekantelde Tobruk lag rond dat tijdstip nog in een diepe kuil en was gedeeltelijk uitgegraven. Een graafmachine maakte het gevaarte nog meer vrij, waarna er kettingen onderdoor konden. Het optrekken door een reusachtige kraan was toen nog maar een peulenschil. Vervolgens kwam de bunker op een dieplader te staan, die het vervoer naar de Punt verzorgde. Daarvoor was een stuk van de N57 afgezet.

Jack Westhoeve is zeer tevreden: "We mogen terugkijken op een zeer geslaagd project. Alles is super verlopen! De hijsacties en het transport gingen heel goed en de bunker staat keurig op z'n plaats." De verhuizing van de Tobruk was mogelijk door de medewerking van Aannemings-, verhuur- & loonbedrijf Akershoek, J. Boeter kraanverhuur, De Gier Rotterdam, M. van Zanten zand- en grindhandel, Woningbouwvereniging Beter Wonen, provincie Zuid-Holland, Erfgoedlijn Atlantikwall, gemeente Goeree-Overflakkee, bakker Akershoek en een aantal vrijwilligers.

Uit de krant