Afbeelding

Niemand mag alleen zijn met kerst

Algemeen 762 keer gelezen

"Niemand zou alleen moeten zijn met de kerst", dat is de gedachte van Anne Dogterom en Coby Klem uit Oude-Tonge. Toch weten ze allebei heel goed, dat er ook in hun directe omgeving mensen zijn, die daadwerkelijk alleen zijn tijdens de kerstdagen. Dat vinden ze zo sneu, dat ze daarop iets hebben bedacht. Op eerste kerstdag verzorgen ze een heerlijk kerstdiner in verenigingsgebouw Diakonia voor alle dorpsgenoten, die eenzaam zijn. Voor jong en oud en van alle gezindten.

Tekst: Mirjam Terhoeve

"Het idee alleen al, dat je niemand ziet of spreekt tijdens de kerst, dat lijkt me zo erg", vertelt Anne. "Zelf ben ik altijd omgeven door familie tijdens deze dagen, maar helaas is dat niet voor iedereen zo. Sommige mensen hebben geen familie meer, of iedereen woont te ver weg. Dat komt helaas nu eenmaal voor". Coby denkt er precies hetzelfde over. "Alleen zitten, terwijl TV, kranten en winkels bol staan van gezelligheid met familie, dat gun je niemand. Vorig jaar rond deze tijd hadden wij het er samen al over en we waren het er meteen over eens, dat we dit jaar iets zouden doen voor alle eenzame mensen uit het dorp. In september zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben bedacht om een kerstmaaltijd te organiseren en dan ook nog eens op eerste kerstdag. Er zijn immers wel kerstbijeenkomsten in het dorp, maar die zijn bijna allemaal in de week vóór kerst, terwijl er op kerstdagen zelf eigenlijk niks is".

Financiële steun

Aangezien Coby beheerster is van verenigingsgebouw Diakonia was de locatie snel bepaald. Dit pand is afgelopen jaar prachtig verbouwd en opgeknapt. "Het ziet er heel mooi en gezellig uit", zegt Anne, "en er is een keuken met alle benodigde apparatuur. Bovendien ligt het mooi centraal in het dorp. Dus een prima plek. We hebben onze plannen voorgelegd aan de Diaconale werkgroep van de Hervormde kerk en die stond er meteen helemaal achter. De Hervormde kerk bood bovendien aan om het initiatief te financieren. Een prachtig gebaar. Hierdoor is het mogelijk om een diner aan te bieden zonder entreegeld te vragen. Toch willen wij benadrukken, dat de maaltijd niet alleen bedoeld is voor gemeenteleden, maar voor alle mensen, van alle leeftijden en gezindten uit Oude-Tonge, die met de kerst alleen zijn. Wel willen wij alle gasten een boodschap meegeven. En dat is, dat men altijd moet blijven omkijken naar elkaar en open moet staan voor de ander. Precies zoals de Heere Jezus, dat ook bedoelt zou hebben. Dat is ook de drijfveer, waarom wij dit initiatief hebben genomen".

Saamhorigheid

Inmiddels heeft zich al een mooi aantal mensen gemeld om te komen eten. Ook kunnen Anne en Coby rekenen op veel dorpsgenoten van jong tot oud, die willen komen helpen. "De reacties waren echt geweldig", beaamt Coby. "Er zijn mensen, die wat lekkers willen maken, anderen boden aan om te helpen bij de bediening en weer anderen gaven aan om mensen, die slecht ter been zijn, met de auto te halen en weer thuis te brengen. Het wordt dus vast heel gezellig. Juist omdat we zoveel hulp krijgen, hebben we straks tijdens de maaltijd, ook de tijd om even rustig een praatje te maken met de gasten. Want eerlijk is eerlijk. Het eten is leuk, maar het contact met elkaar is natuurlijk het allerbelangrijkste. Ook de voorpret, die zo'n maaltijd met zich meebrengt is al een pluspunt op zich. De mensen hebben iets om naar uit te kijken met de kerst en hebben een reden om zich mooi aan te kleden op zo'n dag. Je bent immers niet alleen thuis, maar in een mooi aangeklede zaal, samen met anderen. Samen eten geeft een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid".

Kleine moeite

Op de vraag of ze het niet vervelend vinden om op eerste kerstdag niet bij hun gezin te zijn, antwoorden ze beiden meteen ontkennend. "Nee hoor, helemaal niet", klinkt het in koor. "Dat hebben we gewoon verschoven naar de tweede kerstdag. Onze mannen en enkele kinderen van ons komen bovendien helpen dus die zien wij daar. De maaltijd is van 13.00 tot 16.00 uur, dus er blijft genoeg tijd over voor ons gezin. Na afloop ruime we hier alles keurig op, maar veel handen maken licht werk, dus dat komt wel goed".
Of de actie nou wel of geen succes wordt, Anne en Coby weten nu al, dat ze het volgend jaar weer gaan organiseren. "Zelfs al zouden er maar vijf mensen komen, dan nog doe je het niet voor niets", vinden ze. Ze hopen dan ook dat er ook in de andere dorpen op het eiland dergelijke initiatieven zullen komen. "Niemand mag met de kerst alleen zijn", zeggen ze nogmaals tot slot. "En het is eigenlijk zo'n kleine moeite voor zoveel plezier".

Uit de krant