Afbeelding

Brand slaat gat in hart Middelharnis

Algemeen 578 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Met de grote brand van vorige week donderdag is Middelharnis in het hart geraakt. In de vrijdageditie besteedden wij al aandacht aan dit gebeuren. Voor de appartementbewoners een ramp en voor de ondernemers een econo-mische catastrofe.

Door Jaap Ruizeveld

Een trieste aanblik die ook maandagmiddag nog veel belangstellenden trok. Lopend of zittend op een terrasjes werd de ruïne in ogenschouw genomen. De brand is het gesprek van de dag en heeft een flinke impact op de bevolking. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen omdat men de panden tijdig kon verlaten. Rivian met woning, Biedermeier Expresse en Van Haren zijn geheel vernield. Kledingwinkel Lake Side heeft forse schade opgelopen. Het aangrenzende Modehuis Annette bleef gespaard. In gesprekken klinkt bezorgdheid over de bewoners (Michael en Kaleigh) die zwaar gedupeerd raakten. Ook zijn zij hun poes kwijtgeraakt.

Gemeente
Navraag bij de gemeente Goeree-Overflakkee geeft aan dat de gemeentelijke actie zich tot nu toe heeft beperkt tot het in contact brengen van de getroffen bewoners met de stichting Salvage. Deze onafhankelijke stichting verzekert snelle hulp na brand. Volgens de gemeente biedt Salvage hulp op maat. De stichting opereert landelijk en is in 1986 opgericht door het Verbond van Verzekeraars in samenwerking met expertisebureaus en schoonmaakbedrijven.
De gemeente beklemtoont dat zij bereid blijft waar nodig hulp te bieden. Er ligt momenteel (maandagmiddag) geen concrete hulpvraag, aldus de verklaring van de gemeente. Woonruimte is aangeboden door familie, waardoor de gemeente daarin geen rol te vervullen had. Mocht er vanuit de jonge bewoners een hulpvraag komen, bekijkt de gemeente uiteraard welke concrete hulp geboden kan worden.

Goederen ontvreemd
Twee signalen, een negatief en een positief, deden het afgelopen weekeind de ronde. Twee jonge eilanders hebben nog geprobeerd goederen te ontvreemden uit een door de brand zwaar beschadigd winkelpand. De politie heeft de mannen - na een attente tip - aangehouden. Een positief signaal kwam zaterdag van de zijde van bewoners van Middelharnis/Sommelsdijk die een van de gedupeerde ondernemingen juist een 'hart onder de riem staken'. Zij kochten Moederdag-boeketten bij Biedermeier Expresse die vanuit haar voorraadloods aan de Einstein op het bedrijventerrein Oostplaat tijdelijk de verkoop kon uitvoeren.

Opnieuw blussen
Door de krachtige wind laaide vrijdag en zaterdag overigens de brand in de verwoeste panden weer op. De brandweer is enkele uren in touw geweest met nabluswerkzaamheden. In de loop van zaterdagavond was de klus geklaard. Over de oorzaak van de grote brand op het Zandpad is niets bekend. Ook over de financiële omvang van de schade zijn nog geen cijfers genoemd.

Uit de krant