Afbeelding

Surfers protesteren tegen plan Brouwerseiland

Algemeen 318 keer gelezen

BROUWERSDAM - Enkele tientallen surfers hebben vrijdagochtend voor het gemeentehuis van Zierikzee actie gevoerd tegen het plan Brouwerseiland dat Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij en Boskalis Nederland medio 2016 in uitvoering hopen te brengen. Dit na afwikkeling van de bestemmingsplanprocedures. De surfers uitten hun ongenoegen dat volgens hen, met ontwikkeling van Brouwerseiland ter hoogte van de Middelplaathaven - bijna op de grens van de provincies Zeeland en Zuid-Holland - de internationaal befaamde surfsport voor een groot deel verloren gaat.

Door Jaap Ruizeveld

Ook protesteerden zij tegen het feit dat er veel parkeerplaatsen zullen verdwijnen. Een derde speerpunt in de actie van de surfers is dat er alsnog een onafhankelijk bureau moet worden ingezet, die het effect onderzoekt van de bebouwing op Brouwerseiland (en de aanleg van kunstmatige duinen) op de wind rond de surfplas.

Emoties

De surfers overhandigden aan wethouder Ad Verseput - voor de entree van het gemeentehuis - bij wijze van protest een kist met goud en een zak vol emoties. Mario Sluizen en Mario Scheffers vertolkten in een kort gesprek met de wethouder de gevoelens van de surfers die veel windzeilen hadden meegebracht symboliserend dat zij zich "de wind niet uit de zeilen zullen laten nemen". Een week geleden besprak de raadscommissie Schouwen-Duiveland het beeldkwaliteitsplan Brouwersdam. Bij die vergadering meldden zich, met support van een volle tribune, 13 insprekers die de belangen van de surfsport aan de Brouwersdam presenteerden. Volgens de surfers zou wethouder Verseput toen hebben gezegd dat in de gevolgde procedure de surfers laat waren geïnformeerd.

Verbreden

Of de actie tot positieve resultaten voor de surfers leidt is de vraag. Tot nu toe leveren alleen de fracties van PvdA, SP en Alert! support. Dat is een grote minderheid in zetels. Anita de Vos (SP) was vrijdagmorgen bij de manifestatie aanwezig. Zij gaf aan zich achter het protest van de surfers te stellen. Eind deze maand buigt de gemeenteraad zich over het beeldkwaliteitsplan. Ondertussen beraden de surfers zich over mogelijkheden om hun protest een steviger onderbouwing te geven. De indiening van honderd bezwaarschriften en een campagne in de sociale media moet worden versterkt. Mogelijk worden de krachten gebundeld tot een stichting, zo luidde vrijdag een reactie. Er is een keer een gesprek geweest tussen de projectontwikkelaar en een deputatie van de surfers maar volgens de surfers zou het opgestelde verslag van die ontmoeting niet representatief zijn geweest met hetgeen was besproken c.q. was toegezegd.

Uit de krant