 Physician assistant Stephanie van VerseveldFoto: Wim van Vossen Fotografie
 Physician assistant Stephanie van VerseveldFoto: Wim van Vossen Fotografie

Physician assistant in Huisartsenpraktijk OuddorpGezondheidsmedewerker Stephanie van Verseveld ondersteunt huisartsen op medische taakvelden

Algemeen 599 keer gelezen

OUDDORP - Ruim drie weken is Stephanie van Verseveld als physician assitant (P.A) werkzaam in de Huisartsenpraktijk Ouddorp aan de Dorpstienden. Naast echografie één van de noviteiten in deze huisartsenpraktijk. Stephanie is gezondheidsmedewerker op hbo master-niveau en ondersteunt de huisarts door zelfstandig een aantal medische taken uit te voeren. Een physician assistant is bij huisartsenpraktijken (eerstelijns gezondheidszorg) op het eiland en de aansluitende regio vrij onbekend. Reden genoeg om nader op deze functie in te zoomen, die overigens wel al vele jaren in het Van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland wordt uitgeoefend.

Door Jaap Ruizeveld

Samen met huisarts Van Orden van de Huisartsenpraktijk Ouddorp vertelt Stephanie over haar inzet. “Vooropgesteld de eerste weken waren uiterst positief en motiverend. Ik had enthousiaste- en leuke contacten met patiënten. Natuurlijk moet je in deze beginperiode de patiënt informeren over de inhoud van de functie en met wie hij of zij te maken kan krijgen”. Van Orden vult aan: “Dat spreekt voor zich en wordt niet als vreemd ervaren. Immers in huisartsenpraktijken - ook in de onze - weten patiënten dat wij mensen die nog in opleiding zijn een plaats bieden. Nogmaals, dat dien je steeds goed te communiceren. Wij hebben een zelfde ontwikkeling doorgemaakt met onze praktijkverpleegkundige, die voornamelijk wordt ingezet voor de diabeteszorg en bij chronische longziekte. Daar was het aanvankelijk voor patiënten ook een nieuwe ontwikkeling. Nu is er grote tevredenheid over deze inzet”.

Vanuit USA

 

Het fenomeen ‘physician assistant’ is destijds ontstaan, uitgegroeid en ontwikkeld in de USA. Artsen moesten naar oorlogsgebieden en dat leverde een tekort op in de eerstelijnsgezondheidszorg in het thuisfront. Om in die leemte te kunnen voorzien werd in rap tempo ingezet om verpleegkundigen universitair op te leiden. Dat bracht successen met als resultaat functies bij ziekenhuizen en privéklinieken. Physician assistants hielden een eigen spreekuur. Een jaar of tien geleden deden de P.A’s ook in ons land hun intrede. Verwacht wordt dat de politiek in de komende tijd zal inspelen op het ontwikkelen van deze opleiding, mede met het oog op de toename, door de vergrijzing van de bevolking, van chronische ziekten.

Voordelen

 

Van Orden schetst voordelen die er voor de huisartsenpraktijk zijn met het aantrekken van een physician assistant. “Wij hebben artsen in dienstverband die regelmatig na 1 of 2 jaar van praktijk wisselen. Onze insteek en behoefte is - en dat is tevens de kracht van de huisartsengeneeskunde - dat je met dezelfde mensen gedurende een langere tijd voor de bevolking kan werken. Dan leer je elkaar kennen. Je bouwt een vertrouwensband op. Je krijgt meer achtergrondinformatie en je kan je daarop oriënteren. Wij zochten naar iemand die net onder het niveau van huisartskennis, voor een langere periode aan onze praktijk verbonden zou kunnen blijven. Een duidelijke aanvulling op ons team. Met de komst van Stephanie als P.A. is dat bewerkstelligd”.

Omschrijving

 

“Omdat exacte richtlijnen voor deze functie niet voorhanden zijn, zullen wij daaraan zelf invulling geven. Bij het opstellen van die richtlijnen is het in ieder geval duidelijk dat de P.A. altijd werkt onder supervisie van de artsen. Dat betekent, zeker in het begin bij het leggen van patiëntencontacten, dat de consulten na het spreekuur worden nabesproken”.

Stephanie is ambitieus en wil graag continuïteit en kwaliteit leveren. Zij is blij te mogen deelnemen aan het werk in de Ouddorpse Huisartsenpraktijk, die vanaf volgend jaar, na de overname van de praktijk van arts Wolters in Goedereede, vergroot wordt. Vier dagen in de week zal de nieuwe medewerkster, geboren en getogen in Spijkenisse, haar functie uitoefenen. “Ik hoop in de toekomst op alle onderdelen te kunnen werken. Zelfstandig en met eigen spreekuur. En met de zekerheid dat ik, als ik bepaalde details niet zou kennen, direct kan overleggen met een van de huisartsen”.

Vacature

 

Als opleiding heeft zij hbo-verpleegkunde gedaan, gevolgd door een master opleiding physician assistant aan de Hogeschool Rotterdam. Jarenlang werkte ze in een Rotterdams ziekenhuis. Op haar lijst staan mini-coschappen en betrokkenheid bij specialisaties zoals cardiologie, interne geneeskunde, chirurgie en kindergeneeskunde. Eigenlijk alles wat je binnen een ziekenhuis kan bedenken”, vertelt ze. “Door externe stages bij huisartsen groeide mijn wens om, als er in de buurt ooit een vacature zou komen, ik er vol voor zou gaan”. De mogelijkheid in de Ouddorpse Huisartsenpraktijk liet Stephanie daarom niet passeren.

Meerwaarde

 

Van Orden wijst nog op enkele aspecten die de meerwaarde van haar komst aangeven. “Zeker als vrouw in onze mannenwereld. Daarnaast neemt zij taken in de basiszorg over, waardoor wij als artsen ons in tijd meer kunnen richten op ingewikkelde onderwerpen en dossiers. Bovendien kan Stephanie in haar spreekuur meer tijd uittrekken voor de patiënt. Als huisarts moet je heel veel schipperen met je tijd en agenda-planning. Door deze P.A-functie ontstaat er voor ons wat ruimte. Dat komt ook de patiënt ten goede”. Blijft de patiënt vrij in zijn of haar artsenkeuze ?. “Natuurlijk. Bij de balie zal de patiënt goed worden geïnformeerd over de beschikbare huisartsen en de physician assistant. De afspraak voor het spreekuur wordt gemaakt op basis van instemming door de patiënt”.

Uit de krant