Afbeelding

Meer meldingen, minder inbraken

Algemeen 250 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het aantal inbraken op het eiland is het afgelopen jaar gedaald. Landelijk daalt het aantal inbraken ook, maar op het eiland is het aantal inbraken sneller gedaald dan de landelijke cijfers. De daling komt waarschijnlijk mede door het 'Donkere dagenoffensief' dat wordt uitgevoerd door de politie en de buurtpreventieteams en gemeente.

Door Martijn de Bonte

Eerst maar even de harde feiten. In heel 2013 zijn er 147 inbraken (in woningen) gepleegd op Goeree-Overflakkee. In 2014 zijn er tot en met 24 november 86 inbraken gepleegd. Dit aantal kan uiteraard nog oplopen in de laatste weken van het jaar, maar naar alle waarschijnlijkheid blijft de teller onder het aantal inbraken van vorig jaar. De 86 inbraken zijn niet allemaal 'geslaagd', er zijn 22 inbraakpogingen en in de resterende 64 gevallen is er daadwerkelijk ingebroken. Dat zijn ruim vijf geslaagde inbraken per maand.

Alle dagen van de week

Deze cijfers presenteerde een medewerker van de politie Goeree-Overflakkee tijdens de bijeenkomst voor de coördinatoren van de buurtpreventieteams. Die vond plaats op maandag 24 november in het Rondeel. Opvallend zijn de tijdstippen waarop het boevengilde vaak toeslaat. Er is op het eiland een piek om 15.00 en rondom 20.00 uur. De eerste piek is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat er dan veel mensen de deur uit zijn om bijvoorbeeld de kinderen van school te halen. Rond 20.00 uur is het donker en is het vaak zichtbaar waar de bewoners thuis zijn en in welke huizen er niemand aanwezig is. Er is geen duidelijke aanwijzing dat er op de ene dag vaker word ingebroken dan op een andere dag, de inbraken zijn verspreid over alle dagen van de week.

Elkaar waarschuwen

Politieagent Hans de Haan meldt dat in onderzoeken duidelijk is geworden dat criminelen elkaar waarschuwen als ze ergens politie of buurtpreventieteams zien. "Zichtbaar zijn, levert resultaat op." Uit inventarisatie van de inbraakcijfers blijkt verder dat met name vrijstaande woningen en hoekwoningen populair zijn bij het inbrekersgilde.

Melden heeft altijd zin

De afgelopen periode wordt er steeds vaker melding gedaan van een verdachte situatie. Dat kan één van de redenen zijn dat de inbraakcijfers zijn gedaald. De politie benadrukt dat het melden van een verdachte situatie zin heeft. "Er gaat altijd iemand ter plaatse. Geef dus elke verdachte situatie direct door en bel 112."

Praktische tips

Afsluitend nog wat praktische tips om inbraken op te lossen en helers aan te pakken. Schrijf serienummers en de unieke kenmerken op van uw waardevolle spullen zoals laptop, fiets of camera en maak duidelijke foto's van uw sieraden. Die informatie is waardevol voor de politie om inbraken op te lossen en om inbeslaggenomen spullen terug te brengen naar de eigenaar.

Uit de krant