De lancering van TOF-magazine nummer 11: Alex van Kampen toont het eerste exemplaar. Rechts de Gaston van de TOF-code-loterij, oftewel Martijn Lambert. (Foto: Jaap Reedijk)
De lancering van TOF-magazine nummer 11: Alex van Kampen toont het eerste exemplaar. Rechts de Gaston van de TOF-code-loterij, oftewel Martijn Lambert. (Foto: Jaap Reedijk)

Ook de elfde uutgaeve van TOF-magazine zet het eiland positief in de schijnwerpers

Algemeen 318 keer gelezen

OUDDORP - TOF-magazine nummer 11 is uit. De feestelijke lancering was woensdag 24-4-24 in de nieuwe brewpup van Solaes in Ouddorp.

Door Kees van Rixoort

Het was niet de eerste keer dat Solaes onderdak bood voor een TOF-lancering. Jaren geleden vond de happening al eens plaats bij de eilandelijke bierbrouwer, maar dan in het proeflokaal te Sommelsdijk. Tijdens die lancering kwamen de mannen van Solaes in gesprek met een provincieambtenaar, die hen wees op de mogelijkheid groter te groeien in de voormalige cichoreifabriek Ceres te Ouddorp. Er ging wat tijd overheen voordat alles in kannen en kruiken was, maar uiteindelijk kon Solaes de brewpup daar eerder dit jaar openen.

En op deze ideale locatie op Goeree kon het team van TOF (Trots op Flakkee) terecht om ‘de elfde uutgaeve’ van het magazine te presenteren aan sponsors, geïnterviewden en andere liefhebbers. Die hoorden dat het TOF-initiatief tien jaar geleden van start ging met als doel: een magazine maken over Goeree-Overflakkee, zoals ‘Gers’ in Rotterdam, dat de traditionele ingehouden trots laat varen en het eiland positief in de schijnwerpers zet.

Tien jaar verder zijn er twaalf magazines verschenen – 1 tot en met 11 en 9,5 – met in totaal meer dan tweehonderd artikelen en talloze toffe kiekjes. Bij elkaar: afgerond 100.000 magazines, een aantal waarin de via deze krant huis aan huis verspreide jubileumeditie 10 een groot aandeel heeft. Ook het vermelden waard: via de sociale media bereikt TOF 20.000 volgers.

TOF-code-loterij

Aan de presentatie van het magazine was zoals gebruikelijk veel aandacht besteed. Een hilarisch filmpje over Gaston van de TOF-code-loterij luidde de onthulling in, na opening van het bekende koffertje… TOF-nummer 11 bevat interviews, artikelen, verhalen en zelfs een sage, naast foto’s (‘Plaet van de Straet’) en een recept (Flakkeese eierkoeken).

Een greep: het tabakswinkeltje in Middelharnis, dat een verborgen museum is, cabaretier Merijn Scholten (van de kermis in Dirksland naar Carré), buurtschap de Langstraat, een familieavontuur in de moestuin, de drie molenaars van de Windvang in Goedereede, roofvisser Danny Blok, gynaecoloog Jo Vreuls, die 10.000 kinderen op de wereld zette, en het antwoord op de vraag hoeveel haringen er in het Haringvliet zwemmen.

TOF-magazine nummer 11 is verschenen in een oplage van 5000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar op een aantal geselecteerde punten op Goeree-Overflakkee. Het volgende nummer verschijnt in 2025.

Team TOF met de nieuwe uutgaeve. (Foto: Jaap Reedijk)

Uit de krant