(Foto: Sam Fish)
(Foto: Sam Fish)

60 maal hoera voor Hans en Lena de Geus

Algemeen 868 keer gelezen

STELLENDAM - Iedereen die trouwt, hoopt natuurlijk dat het voor altijd en heel gelukkig is. Dat komt helaas niet voor iedereen uit, maar Hans (83) en Lena (80) de Geus kunnen dat wel zeggen.

Door Sam Fish

De twee komen allebei uit Herkingen en leerden elkaar kennen tijdens het stapavondje. Althans, het was nog net iets ervoor. Lena was bij haar naaiklas en Hans was onderweg naar de wandelroute. De twee kwamen elkaar tegen op de locatie van Lena’s naaiklas en het was er pikkedonker. “Ik denk dat het stroom was uitgevallen”, vertelt Hans. “Ik zag werkelijk helemaal niets, behalve haar. En ik wist meteen dat zij het was voor mij. Op het eerste gezicht was ze gewoon prachtig, maar ze heeft me echt helemaal ingepakt met haar humor. En die heeft ze nog steeds.” Wat het voor Lena was weet ze niet precies. “Er was iets en het voelde goed. En nu blijkt dat we een goede keuze hebben gemaakt. Dat weet je op dat moment natuurlijk ook niet.”

De twee kregen samen vier kinderen, drie dochters en een zoon. Zij zorgden op hun beurt voor 10 kleinkinderen en inmiddels is er ook een achterkleinkind. Met die hele club vieren ze het diamanten huwelijk. “We gaan met z’n allen in een heel groot huis en ik begrijp dat er heel veel geregeld is. We zijn benieuwd”, laat Lena weten.

Genieten 

De twee hebben een druk leven gehad. Hans begon bij een aannemersbedrijf en is later voor de provincie gaan werken. Daar begon hij als opzichter en eindigde hij als projectleider. Lena werkte voor het huwelijk op het land en in de huishouding. Ook ondersteunde ze haar moeder. Na het huwelijk stak ze al haar energie in haar eigen huishouding. En heeft ze door de jaren heen heel veel opgepast op haar kleinkinderen. 

In 2001 werd Hans door burgemeester Sinke van gemeente Goedereede benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een verdiende onderscheiding voor jarenlang vrijwilligerswerk als secretaris bij VV Stellendam en als waarnemend voorzitter van de Streekcommissie Goeree-Overflakkee. Ook was hij voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Mavo in Stellendam.

Het geheim van zo’n mooi en lang huwelijk? “Elkaar respecteren en vrijlaten”, antwoordt Hans snel. “Je hoeft niet altijd alles samen te doen. Maar je moet wel genieten van de dingen die je wél samen doet.”

Uit de krant