De Victoriahal in Dirksland, thuisbasis van de SVIK.
De Victoriahal in Dirksland, thuisbasis van de SVIK.

Vijftigjarige SVIK gaat verder in gemoderniseerde Victoriahal

Algemeen 1.108 keer gelezen

DIRKSLAND - Voor Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) is 2024 een bijzonder jaar. Niet alleen viert de stichting het vijftigjarig bestaan, maar ook is de Victoriahal, thuisbasis van de SVIK, flink onder handen genomen en up-to-date gemaakt.

Door Kees van Rixoort

Op zaterdag 15 juni komen de jubileumviering en de heropening van het verbouwde pand in Dirksland samen. De festiviteiten beginnen met het officiële gedeelte, dat onder meer bestaat uit toespraken en de openingshandeling. Daarna zal het feest losbreken in de Victoriahal.

De SVIK ontstond uit een samenvoeging van de Buurtvereniging West en de Stichting Thunderbird. De buurtvereniging was opgericht na de oplevering van de nieuwbouw aan de Bloemendaal en omgeving, aanvankelijk om de belangen van de bewoners te behartigen. De Stichting Thunderbird organiseerde discoavonden en andere activiteiten voor jongeren.

In het prille begin was de keet naast de Victoriahal het onderkomen. Een nieuwe versie van de keet staat er nog altijd, op het terrein van speeltuin De Flierefluiter, die de SVIK in 2022 ingrijpend heeft vernieuwd. Algauw kon de SVIK het middelste deel van de Victoriahal in gebruik nemen. Koekjesfabriek Victoria had de locatie afgestoten en verkocht aan de gemeente Dirksland.

Van nul tot honderd

In de Victoriahal nam het organiseren van activiteiten voor kinderen, jongeren, volwassenen en senioren een vlucht. Van nul tot honderd: mensen van alle leeftijden komen er over de vloer voor ontspanning en bijeenkomsten met een sociaal-maatschappelijk karakter.

Een greep: discoavonden, kledingbeurs, linedansen, darten, koersballen, muzikale repetities en stijldansen. Er is een inloopmiddag. De SVIK is betrokken bij de Sinterklaasoptocht (samen met de Stichting Sinterklaasintocht Herkingen en Dirksland) en de organisatie van de Wielerronde van Dirksland, houdt rommelmarkten en een winterfair en werkt samen met onder andere de Oranjevereniging en de hervormde kerk. Samen Koken, Samen Eten en Keigave Dagen zijn voorbeelden van samenwerkingsprojecten waarbij de stichting betrokken is. Daar komt nog bij dat de SVIK ondersteuning aan hulpbehoevenden biedt, dichtbij aan bijvoorbeeld de eilandelijke voedselbank en verder weg aan educatieprojecten in de Afrikaanse landen Mali en Burkina Faso.

Van de Victoriahal, waarvan de SVIK in de loop der jaren meer delen in gebruik heeft kunnen nemen, maken ook andere verenigingen en clubs gebruik, zoals een vogelvereniging, de wandelclub en twee zangkoren.

Verbouwing

Zij – en alle andere bezoekers – krijgen te maken met een pand dat verbouwd en gemoderniseerd is. Momenteel is de SVIK, die de werkzaamheden grotendeels in eigen beheer uitvoert, bezig met de laatste loodjes. In de verbouwde Victoriahal staat een nieuwe keuken met een koelcel. De entree heeft straks een eigentijdser en aansprekender aanzicht. Ook komt er een toilet voor minder validen, wat de toegankelijkheid van het gebouw vergroot. De jubilerende stichting betaalt de verbouwing, die de hal ook duurzamer maakt, geheel uit eigen kas.

In de aanloop naar de festiviteiten op 15 juni publiceert Eilanden-Nieuws over vijftig jaar SVIK-historie.

Uit de krant