Bij een IPSO-centrum kunnen mensen praten over het leven na kanker. (Foto: Shutterstock)
Bij een IPSO-centrum kunnen mensen praten over het leven na kanker. (Foto: Shutterstock)

Wereldkankerdag bij de Boei in Goedereede

Algemeen 329 keer gelezen

GOEDEREEDE - Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee organiseert in het weekend van Wereldkankerdag op 3 februari een open dag. Dit doen zij in samenwerking met het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en het Therapie- en Bewegingscentrum Goeree.

Op Chabronstraat 11 te Goedereede zijn er van 11:00 tot 15:00 naast de opening van de burgermeester verschillende activiteiten te doen zoals een boeklezing van Saskia Maaskant, wandelfit, yogasessies, en een lezing van de psycholoog over de verwerking van kanker. De toegang is gratis. 

In het weekend van Wereldkankerdag openen op veel locaties IPSO-centra zoals inloophuis de Boei hun deuren om informatie te geven aan mensen die leven met en na kanker. Volgens de Boei is de maatschappij ingericht op het beter maken van patiënten, maar wat er daarna gebeurt, daar is weinig oog voor. ‘’Als mensen zijn getroffen door de ziekte, kunnen ze terecht bij een IPSO-centrum, maar als ze de ziekte hebben ‘overwonnen’, krijgen ze enkel een ‘’veel succes’’ mee en is het klaar. Er is in de jaren dat je hebt geleefd met kanker heel veel gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar heeft je compleet veranderd.’’ De IPSO-centra zijn er voor mensen met de ziekte, maar ook voor hun naasten en nabestaanden. Zij kunnen hier terecht voor contact met lotgenoten, een luisterend oor, en activiteiten zoals yoga en creatieve workshops. 

Veel mensen die zijn getroffen door kanker, weten vaak niet van het bestaan van de IPSO-centra. ‘’Dat is erg jammer, want de hulp die ze daar krijgen kan een groot verschil maken’’, aldus de Boei. ‘’Met deze open dagen door heel Nederland hopen we heel veel mensen kennis te laten maken met de waardevolle ondersteuning en te laten inspireren door de levenslessen van gasten. Heel vaak krijgen wij namelijk te horen: ‘Had ik maar eerder geweten dat dit bestond, dat had me een hoop onrust bespaard.’’’ 

Kwaliteit van leven

Het merendeel van de kankerpatiënten heeft last van zorgen en angsten voor, maar ook na de behandeling van hun ziekte, aldus de Boei. ‘’Deze gevoelens hebben op een negatieve manier invloed op de kwaliteit van leven van de patiënten.’’ Uit recent onderzoek van Ecorys blijkt dat ruim 70 procent van de bezoekers van IPSO-centra een grote tot zeer grote verbetering op alle aspecten van Positieve Gezondheid ervaart. De helft van alle mensen waardeert de bijdrage van IPSO-centra aan hun mentale gezondheid, kwaliteit van leven, maatschappelijke participatie en zingeving met een rapportcijfer van een 8 of hoger. 

Uit de krant