De sluis bij het havenhoofd van Middelharnis. (Archieffoto: Topview Nederland)
De sluis bij het havenhoofd van Middelharnis. (Archieffoto: Topview Nederland)

Sluizen havens Middelharnis en Stad aan ’t Haringvliet tijdelijk dicht

Algemeen 553 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee heeft wegens de hoge waterstanden door storm Pia vorige week woensdag de sluizen van de havens van Middelharnis en Stad aan ‘t Haringvliet gesloten. Sluiting vindt volgens de protocollen plaats bij (verwachte) waterstanden boven 1,50 meter Normaal Amsterdams Peil (NAP), voor een periode die langer duurt dan 8 uur.

Op woensdagmorgen 27 december vond er overleg plaats tussen medewerkers van de gemeente Goeree-Overflakkee, om te bepalen of de stalen schotten bij de schutsluis van Middelharnis konden worden weggehaald. “Omdat de waterstanden nog steeds zeer hoog zijn, is vanuit veiligheidsoverwegingen besloten de schotten niet te verwijderen”, aldus de gemeente. “De sluis blijft de komende dagen gesloten.” Naar verwachting zullen de schotten op woensdag 3 januari  worden weggehaald. Op dinsdag 2 januari wordt de situatie van dat moment onderzocht.

Sinds begin 2023 is er een aanvullende afspraak tussen het Waterschap en de gemeente voor de sluis van de haven van Middelharnis. Bij de sluis plaatst de gemeente op deze momenten ook stalen schotten. De sluiting kan voor enige overlast zorgen, zoals beperkte toegankelijkheid van bepaalde gebieden. De gemeente laat weten “met deze maatregel de veiligheid en behoud van de haveninfrastructuur op het oog” te hebben.

Uit de krant