(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Toch nog poging om twee gegadigden voor lokale omroep bij elkaar te krijgen

Algemeen 579 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad kwam donderdag nog niet tot een besluit of RTV Slogo ook de komende vijf jaar de lokale publieke media-instelling voor Goeree-Overflakkee mogen zijn, of dat de keuze valt op nieuwkomer Radio Fomix. Met name de manier waarop het college tot haar keuze kwam, kreeg de nodige kritiek. De wethouder zegde uiteindelijk een ultieme lijmpoging toe, al heeft hij zelf weinig vertrouwen in de gewenste afloop.

Door Gert Klok

Het college adviseerde de gemeenteraad onlangs in te stemmen met de keuze voor RTV Slogo, aangezien zij als ‘beste’ uit de bus kwamen bij de door de gemeente gehanteerde criteria om tot een keuze te komen. Bovendien is er bij Slogo het nodige veranderd in de organisatie en sleepte de huidige lokale omroep dankzij die professionalisering al de felbegeerde subsidie van 250.000 euro binnen via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Uit de bespreking in de gemeenteraad bleek echter dat veel partijen teleurgesteld waren over het feit dat de twee inschrijvers -naast RTV Slogo dingt ook Radio Fomix mee naar de aanwijzing- elkaar niet wisten te vinden. Bijna alle raadsfracties hadden liever één inschrijving gezien in de vorm van een combinatie tussen beide partijen. ‘Had de wethouder niet meer kunnen doen om de partijen bij elkaar te brengen’, zo verwoordden onder meer Weydema (VVD) en Verlegh (D66) de gevoelens in de raad. “RTV Slogo met een goede staat van dienst en Fomix met nieuwe ideeën, met die twee samen hadden we hele sterke ploeg gehad”, mijmerde Mariëlle van den Berg (ChristenUnie).

Ook de manier waarop de keuze werd gemaakt kon niet op applaus van de raad rekenen. Dat ging via een lijst met criteria zoals ‘Diversiteit’ en ‘Betrokkenheid bij de gemeenschap’, die volgens verschillende raadsleden nogal subjectief zijn. “Het is appels met peren vergelijken”, vond Thomas Kom (TOG).

De methode om tot een keuze te komen was ook voor verantwoordelijk wethouder Bruggeman onbevredigend. “We hebben alleen geen andere methode om tot een keuze te komen, omdat de gemeente geen mediabeleid heeft.” De wethouder zei de criteria te hebben voorgelegd aan het Commissariaat voor de Media, de partij die de uiteindelijke keuze maakt, maar wel sterk gebaseerd op het advies van de lokale politiek. “Ze vonden dit een logische manier van werken en hebben ook geen betere oplossingen aangedragen.”

De twee partijen hebben in een eerder stadium wel degelijk met elkaar gesproken, aldus Bruggeman. Maar twee partijen samenvoegen is zo eenvoudig nog niet. Naast verschillen van inzicht over het reilen zeilen bij een lokale omroep en een gebrek aan vertrouwen in elkaar, is ook de subsidie van het Stimuleringsfonds een belangrijke factor. “Het bestuur van Slogo zegt: ‘Wij hebben een plan ingediend en dat is gehonoreerd. Als Fomix de helft van het bestuur gaat vormen dan lopen wij wel een aanzienlijk risico als daar ineens een andere visie bij komt. Dat durven we niet aan’.”

De wethouder gaat op aandringen van de raad nog een keer het gesprek aan, maar gaf meteen een winstwaarschuwing. “Ik zou het ook mooi vinden als we de twee partijen toch bij elkaar weten te krijgen, maar ik geef bij voorbaat al aan dat ik de kans daartoe heel klein acht.” Lukt de lijmpoging niet, dan moet de gemeenteraad over een maand een keuze maken.

Uit de krant