Afbeelding

Drie inwoners spreken in Haags provinciehuis over OV

Algemeen 404 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tenminste drie inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee hopen woensdag in te spreken in het Haagse provinciehuis. Ze hopen een toelichting te geven op hun eerder verzonden brieven waarin ze klagen over de beperkingen van het openbaar vervoer in de kleine dorpskernen op het eiland.

De provincie Zuid-Holland regelt het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee. Daarvoor geeft ze een concessie uit, een vergunning waar ook het openbaar vervoer in de Hoekse Waard binnen valt, waar openbaarvervoersbedrijven op kunnen inschrijven. Vanaf 2025 gaat er weer een nieuwe periode van tien jaar in. Deze zomer kwam er een concept vervoersplan uit. De lokale PvdA-afdeling en enkele dorpsraden hebben hier kritisch op gereageerd. Voordat het besluit valt biedt de provinciale commissie Bereikbaarheid & Wonen op 25 oktober gelegenheid om in te spreken, waar deze drie inwoners gebruik van maken.

Een van hen is René Bos, de lokale afdelingsvoorzitter van de Partij van de Arbeid. Hij streeft al lang naar beter openbaar vervoer voor ons eiland. Hij wil ook dat de kleinere dorpen zoals Stad aan het Haringvliet, Den Bommel, Ooltgensplaat en Herkingen op stabiel en betrouwbaar openbaar vervoer kunnen rekenen. Eerder reed de streekbus ook door die dorpen. Bos vindt de huidige buurtbus, met alle waardering voor de vrijwilligers, geen toekomstbestendig alternatief.

De tweede inspreken is Hans van der Schraaf, voorzitter van de Ooltgensplaatse dorpsraad. Hij wil aan de Statenleden duidelijk maken wat het betekent om dagelijks op een buurtbus te zijn aangewezen. Je kunt immers zomaar te laat op school of je werk komen wanneer de buurtbus vol is en je op de halte moet achterblijven. Daarnaast zal hij de reactie van de gezamenlijke dorpsraden van Ooltgensplaat, Stad aan het Haringvliet, Den Bommel/Zuidzijde, Achthuizen en Langstraat van een korte toelichting voorzien. 

Vervolgens hoopt buurtbuschauffeur Frank Boerboom de Statenleden mee te nemen in zijn ervaringen. Hij vindt het erg moeilijk om de roosters rond te krijgen terwijl de buurtbus niet eens in Herkingen rijdt. In de overige kernen rijdt die maar op beperkte tijden: alleen overdag en eens per anderhalf uur. Dat heeft veel impact op de veertien procent van de bewoners die van de buurtbus afhankelijk is.

Er is eerder overleg geweest met gedeputeerde Zevenbergen, wethouder Van Putten en de heer Dwars van Connexxion. Dat heeft echter niet geleid tot wezenlijke veranderingen. Dit jaar neemt de provincie een besluit waarna vervoersbedrijven zich kunnen inschrijven. Januari 2025 volgt dan een nieuwe dienstregeling.

Op 1 november 2023 is er in Het Diekhuus in Middelharnis door de lokale PvdA een politiek café georganiseerd. Een ieder is van harte welkom om hier verder te praten over het openbaar vervoer en andere onderwerpen.

Uit de krant