Jankees de Waal (links) en John de Geus.
Jankees de Waal (links) en John de Geus.

Op zoek naar nieuwe voorzitter van Raad van Toezicht: Kindwijs maakt PCPO-scholen op het eiland organisatorisch sterk

Algemeen 408 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het bestuur van Scholengroep Kindwijs werkt altijd wat op de achtergrond. Hoewel Kindwijs het bestuur vormt van 14 scholen en 280 leerkrachten is niet iedereen bekend met het reilen en zeilen van deze scholenkoepel. Daarom vertellen bestuurder Jankees de Waal en John de Geus, voorzitter van de Raad van Toezicht, graag iets over deze protestants-christelijke scholenorganisatie.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In het bestuurskantoor van Kindwijs vertellen bestuurder Jankees de Waal en John de Geus, voorzitter van de Raad van Toezicht, iets over deze bijzondere organisatie op het eiland. De Geus, die al ongeveer 18 jaar actief is als schoolbestuurder, vertelt dat de oorsprong van Kindwijs ligt in het bestuurlijk samengaan van de School met de Bijbel in Sommelsdijk -waar John de Geus bestuurlijk bij was betrokken- en de Groen van Prinstererschool in Middelharnis in 2006. Tot deze verregaande samenwerking werd besloten omdat samenwerken veel voordelen bood, vooral op organisatorisch en administratief gebied. Door de jaren heen sloten meerdere scholen zich bij deze samenwerking aan en ontstond Kindwijs. Uiteindelijk behartigt Kindwijs de belangen van 14 scholen met 280 medewerkers en meer dan 2.000 leerlingen. Uit het gesprek blijkt dat Kindwijs niet is ontstaan als gevolg van een scholenfusie. Want alleen de schoolbesturen zijn gefuseerd. Iedere protestants-christelijke school van Kindwijs heeft wel haar eigenheid behouden. Want hoewel de aparte schoolbesturen zijn verdwenen, blijft het contact met de ouders wel heel belangrijk en daarom heeft iedere school haar eigen Adviesraad. Deze raad kiest de Raad van Toezicht van Kindwijs en zorgt ervoor dat de school wel ‘van de ouders’ blijft.
Niet alle scholen die bij Kindwijs horen hebben dezelfde cultuur. “Iedere dorpskern op het eiland heeft ook een eigen cultuur en dat is ook met de scholen zo. Onze scholen hebben een protestants-christelijke identiteit en wij investeren er in om die identiteit gestalte te geven. De scholen onderschrijven bijvoorbeeld wel de Drie Formulieren van Enigheid, maar ze beslissen wel zelf met hun Adviesraad hoe dit gestalte wordt gegeven. De scholen hebben een eigen profiel. Wij waken er alleen over dat de identiteit wordt onderschreven. Want het Woord van God blijft de basis voor onze scholen”, aldus Jankees de Waal.

Voordelen

Voordelen van Kindwijs liggen op verschillende vlakken. Zo wordt vanuit het bestuurskantoor in Middelharnis de administratie van de verschillende scholen geregeld. Vanuit dat kantoor krijgen de directeuren veel ondersteuning bij hun werk. Verder organiseert Kindwijs in nauwe samenwerking met de scholen ook de benoemingen bij vacatures. “Wij benoemen nadat de sollicitatiegesprekken door de schoolleiders en de Adviesraad van de betreffende school zijn gevoerd en er een positief advies ligt. En als er op een school problemen zijn met de personeelsvoorziening kan er door een andere school worden bijgesprongen”, legt De Waal uit.
De komende jaren zal Kindwijs zich verder gaan inzetten om de vaardigheid van medewerkers en leerlingen nog verder te vergroten.

Huisvesting

Een belangrijk onderdeel van het werk van Kindwijs is de zorg en het meedenken met de gemeente over de huisvesting van scholen. Veel scholen zijn aan een nieuw gebouw toe of dienen een grondige renovatie te ondergaan. Volgens De Waal en De Geus is dit een ingewikkeld en tijdrovend dossier. “Maar gelukkig worden er vorderingen gemaakt. Zo is nu besloten -tot tevredenheid van de bestuurders- dat de school in Nieuwe-Tonge totaal gerenoveerd wordt en ook voor andere scholen zijn vergevorderde plannen. De gesprekken met de gemeente worden door Kindwijs gedaan. Beiden benadrukken dat ze heel tevreden zijn over de medewerking van de gemeente hierin.

Samenwerking

Hoewel enkele protestants-christelijke scholen op het eiland niet bij Kindwijs betrokken zijn, wordt er toch, als dat nodig is, met de besturen en het personeel goed samengewerkt. Zo waren ze voor de onlangs gehouden conferentie uitgenodigd en ook aanwezig. Overigens heeft Kindwijs ook goede contacten met ‘collega’ SOPOGO waarin de openbare scholen vertegenwoordigd zijn.
Veel scholen hebben te maken met teruglopende leerlingenaantallen en dit gaat ook niet aan de Kindwijs-scholen voorbij. Toch maakt Jankees de Waal hierbij de aantekening dat de steeds voorspelde en ook wel verwachte krimp van de dorpskernen tot nu toe steeds niet doorgaat. “Verschillende scholen vertonen zelfs een lichte groei en daar zijn we natuurlijk heel blij mee.”

Voorzitter

In deze uitgave van Eilanden-Nieuws staat een advertentie waarin Kindwijs een voorzitter zoekt van de Raad van Toezicht. John de Geus legt het voorzitterschap neer en het lijkt nog niet zo gemakkelijk om een opvolger te vinden. “Het is een mooie functie die ik altijd met heel veel plezier heb vervuld. Het is de kunst van een voorzitter om de verhoudingen binnen de verschillende scholen en achtergronden goed te blijven zien”. Een voorzitter dient dan ook oog te hebben voor de verschillende culturen van de scholen en daarnaast er op toe te zien dat de scholen niet verwijderd raken van hun wortels: het Woord van God.

Uit de krant