Burgemeester Ada Grootenboer opende de catwalk (Foto: Kees van Rixoort).
Burgemeester Ada Grootenboer opende de catwalk (Foto: Kees van Rixoort).

Leerlingen Praktijkonderwijs in het zonnetje gezet op ‘Trots Op Dag’

Algemeen 578 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De een liep over de catwalk als een stoere brandweerman, de ander presenteerde zich als paardenmeisje of als judoka. Aan het eind was zelfs een hele pianorecital te horen. Leerlingen van het Praktijkonderwijs (Pro) van CSG Prins Maurits presenteerden zichzelf en hun klassen voor een groot publiek van ouders, andere familieleden en belangstellenden. Onder hen bevond zich ook burgemeester Ada Grootenboer. Zij luisterde de ‘Trots Op Dag’, donderdag 8 juni, op met de officiële opening van de catwalk.

Door Kees van Rixoort

Dat deed ze door een lint door te knippen met een schaar die door een drone was aangevoerd, wat een geheel nieuwe ervaring opleverde. “Zo heb ik nog nooit een lintje doorgeknipt.” Nadat ze deze symbolische actie had uitgevoerd, sprak de burgemeester haar grote trots uit op de Pro-leerlingen. “Super, jullie doen ertoe. En we hebben jullie hard nodig.”

De ‘Trots Op Dag’ is in het leven geroepen om de Pro-leerlingen in het zonnetje te zetten. “Waarom? Omdat we af willen van het soms wat negatieve imago van leerlingen die moeite hebben met leren”, zei Ton Sies, teamleider van het Praktijkonderwijs van CSG Prins Maurits. “Pro is niet de laagste vorm van voortgezet onderwijs, maar een andere vorm van voortgezet onderwijs.” Een vorm waarin het niet om boekenwijsheid gaat, maar om doen.

Het was de derde keer dat de ‘Trots Op Dag’ werd gehouden in Middelharnis. De eerste keer was in 2015, de tweede in 2018. Door corona duurde het wat langer dan drie jaar voordat de derde editie kon plaatsvinden.

De dag begon op de praktijklocaties. Daar kregen de ouders en verzorgers de opdracht om werkzaamheden uit te voeren waarmee normaal gesproken hun zoons of dochters zich bezighouden. Een band verwisselen, een eitje bakken, een T-shirt strijken en opvouwen, een bloemstuk maken… Daarna volgden de catwalk en de Skills Challenge, een wedstrijd waarin alles draaide om de vakvaardigheden. De afsluiting van de ‘Trots Op Dag’ was een maaltijd.

Uit de krant