Afbeelding

Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag

Algemeen 519 keer gelezen

OUDDORP - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. In Ouddorp is Bunkercomplex De Punt met maar liefst 15 bunkers te bezichtigen. Daarnaast is enkel dit jaar Hospitaalcomplex in Ouddorp te bezichtigen. 

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. Ook in Oostvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp moesten bewoners evacueren. De Duitse bezetter wilde de kust tegen een geallieerde landing verdedigen en een ruim schootsveld was daarbij noodzakelijk. In Hellevoetsluis werd zelfs twee derde van de bebouwing gesloopt.

Bunkerdag in Ouddorp
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligersBezoekers van de Zuid-Hollandse eilanden kunnen bij bunkercomplex De Punt een compleet bunkerdorp bezoeken. De 15 bunkers hadden allemaal hun eigen specifieke functie. Naast de het Bunkercomplex De Punt kunnen bezoekers en het unieke Hospitaalcomplex bezoeken. Het Hospitaalcomplex is een bijzondere locatie die een belangrijke functie had tijdens de oorlog. Het complex bestaat uit drie metselwerken die fungeerde als ‘ziekenzalen’. Daarnaast waren er twee bunkers die als operatiekamer en als verblijf voor de artsen en het verplegend personeel werden gebruikt. Ook ligt er tegen het complex nog een zware betonnen telefoonbunker G7. Het terrein is onlangs verkocht en enkel dit jaar zullen de bunkers tijdens Bunkerdag te bekijken zijn. Enthousiaste vrijwilligers vertellen over wat hier tijdens de oorlog heeft afgespeeld. 

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen leren bezoekers de verhalen van de wijk en haar bewoners kennen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen de kijker terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant