Marijke Douw en Leo Pronk, zorgondernemers van Everdinahof.
Marijke Douw en Leo Pronk, zorgondernemers van Everdinahof.

“We gunnen mensen met dementie de privacy van een eigen woning”

Algemeen 2.617 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Aan het Hendrik Tollensplein 1 in Sommelsdijk wordt druk gebouwd aan zorgcomplex Everdinahof. De locatie telt in totaal 41 appartementen, verdeeld over drie bouwlagen. Tien daarvan zijn zorgappartementen voor mensen met dementie. Zorgondernemers Marijke Douw en Leo Pronk vertellen waarom hun hart bij kleinschalige zorg ligt en hoe hun visie in Everdinahof zichtbaar wordt.

Zorgcomplex Everdinahof is onderdeel van nieuwbouwproject de Everdinapolder. Op de begane grond bevinden zich tien zorgappartementen voor mensen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Een vast team van deskundige zorgprofessionals staat 24 uur per dag op de locatie voor hen klaar. Het team levert indien nodig ook zorg aan de bewoners van de overige 31 appartementen. De openingsdatum van Everdinahof staat voorlopig gepland op 1 mei. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar, waarvoor geïnteresseerden zich aan kunnen melden.

“Everdinahof zorgt voor meer keuze in kleinschalige zorg op Goeree-Overflakkee”, zegt zorgondernemer Leo Pronk. “We vinden het belangrijk om mensen met dementie ook in hun laatste levensfase het gevoel van wonen in een eigen huis te geven. Het is mooi om die zorg op deze manier te kunnen bieden.” Marijke Douw benadrukt dat niet de zorg, maar het welzijn van de bewoners in Everdinahof centraal staat. “Wonen en zorg zijn bij ons gescheiden. Er is een gezamenlijke woonkamer, waar gekookt en gezamenlijk gegeten wordt, maar als bewoners de maaltijden liever in hun eigen appartement gebruiken, is dat ook prima. In de zorgappartementen hebben mensen met dementie een eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer. Zo wonen zij zo zelfstandig mogelijk mét alle zorg die ze nodig hebben en behoud van hun privacy. En dat biedt mogelijkheden. Partners kunnen bijvoorbeeld blijven overnachten als zij dat willen.”

Pronk geeft aan dat de verhuizing naar een zorginstelling voor mensen met dementie een stap is, die best moeilijk kan zijn. “We willen hen daarin zoveel mogelijk tegemoetkomen. Everdinahof is dan ook geen gesloten instelling. Bewoners kunnen zelf naar buiten als ze dat willen. We bekijken per situatie en in overleg met de familie wat daarvoor nodig is.” De benedenverdieping van Everdinahof heeft een ontmoetingsruimte, die gehuurd kan worden voor het vieren van verjaardagen en feestjes. “Er zullen daar ook diverse activiteiten worden georganiseerd”, laat Douw weten. “Zo zoeken we ook de verbinding met de buurt.”

Ook kleinschalige zorglocatie in Oude-Tonge

Het verlangen om kleinschalige zorg te leveren zit de zorgondenemers in het bloed. “We hebben daar al vaak samen over gesproken”, glimlacht Douw. “En nu kwam vrij plotseling Everdinahof op ons pad.” Douw, die directeur is van Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden, werd door zorgvastgoedspecialist Estea benaderd met de vraag wat haar organisatie voor Everdinahof zou kunnen betekenen. Douw zag mogelijkheden en betrok Leo Pronk bij het gesprek, die samen met zijn vrouw De Huiskaemer in Melissant aanstuurt, een kleinschalige manier van wonen, logeren en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen gaan zij nu leiding geven aan Everdinahof, ieder vanuit hun eigen expertise: Marijke Douw richt zich met name op welzijn, terwijl Leo Pronk zich bezighoudt met de ontwikkeling van kleinschalig wonen.

Douw en Pronk gingen onlangs een samenwerkingsverband aan met zorgvastgoedspecialist Estea. Vanuit deze bestuurlijke organisatie gaan zij meerdere kleinschalige zorglocaties exploiteren, waaronder een nieuw te bouwen locatie in Oude-Tonge, op de plek van het oude gemeentehuis. Dat gebeurt in samenwerking met woningcorporatie Oost West Wonen. In dit project worden 34 appartementen voor mensen met dementie gerealiseerd. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners de locatie in september 2024 kunnen betrekken. “Maar nu wordt er eerst vooruit gekeken naar de opening van Everdinahof. Een mooie stap naar meer kleinschalige zorg op Goeree-Overflakkee.”

Uit de krant