In het science lab van de Prins Maurits werden doodgeboren biggetjes 'van binnen' bekeken (Foto: Erwin Guijt).
In het science lab van de Prins Maurits werden doodgeboren biggetjes 'van binnen' bekeken (Foto: Erwin Guijt).

Quizzen, puzzels, proefjes doen en een straatje leggen

Algemeen 528 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag openden de CSG Prins Maurits, de RGO en de Beroepscampus hun deuren voor toekomstige leerlingen en hun ouders. Die laatsten konden snuffelen aan de verschillende onderwijsinstellingen. Alle scholen zetten weer hun beste beentje voor en er was een hoop te beleven.

Door Erwin Guijt

Bij de ingang van de Prins Maurits staat rector Van Heest. Hij heeft in de ochtend “een gestage stroom” aan bezoekers voorbij zien komen. “Het is gezellig druk. Qua aantal bezoekers zal het ongeveer gelijk zijn aan voorgaande jaren, schat ik in. We hebben twee corona-jaren achter de rug, en vorig jaar was het open dag op afspraak. Dus nu kunnen we voor het eerst weer een echte open dag houden. Gelukkig maar, want het is veel leuker mensen fysiek te ontmoeten. Nu kunnen ouders de sfeer proeven, online is dat niet te doen.”

“Wat me opvalt, is dat er steeds meer ouders met kinderen uit groep 7 al komen kijken. Daarnaast zie ik weer veel oud-leerlingen, die soms eigen kinderen komen laten kennismaken. Je ziet dat mensen tegenwoordig veel gerichter onze school bezoeken. Vroeger neusde men wat rond, nu komt men bijvoorbeeld heel specifiek kijken naar één niveau.” De open dag is vaak de bevestiging van de keuze die eigenlijk al gemaakt is, aldus Van Heest. “De kinderen zijn hier inmiddels vaak al een keer geweest en weten al waar ze heen willen. Maar je wilt het liefst dat mensen het schoolplein aflopen van: ja, dit wordt het.”

Piekmomenten

Aan de overkant, bij de RGO, is bestuurder Arie Cové ook tevreden. “Het is weer een prachtige open dag. Er is veel animo voor, het is lekker druk. Wat me opvalt is dat ook veel oud-collega’s een kijkje komen nemen. Die mochten door corona lang fysiek de school niet meer in, dus voor hen vormde dit weer een mooie aanleiding om toch nog even te komen kijken. Veel leerlingen zijn in november al op school geweest, maar voor ouders is dit soms de eerste keer dat ze de RGO van binnen zien. Vaak is de open dag ervoor om de gemaakte keuze te bevestigen.”

Hij glimlacht even. “De drukte bij de RGO hangt vaak ook een beetje af van de voetbalwedstrijden. Als die allemaal doorgaan, hebben we vaak een paar piekmomenten op de dag. Dan komen mensen voor dan wel na de wedstrijd even kijken. Maar nu zijn veel wedstrijden afgelast, dus hebben we een regelmatigere stroom bezoekers.” Naast de beide middelbare scholen kunnen bezoekers dit jaar ook terecht bij de Beroepscampus.

Samenwerking

Cové: “Daar zie je dat veel buurtbewoners langskomen.” Dit is namelijk de eerste keer dat er daar een open dag gehouden wordt. Van Heest (PM): “Bij sommige mensen bestaat het beeld dat de Beroepscampus een aparte school is. Dat is echter niet zo. De Beroepscampus is een gebouw waar een tweetal scholen inzitten. Je gaat dus niet naar de Campus, maar naar de RGO óf de PM en van daaruit krijg je les in de Beroepscampus.” Cové (RGO): “Het is mooi om te zien dat de RGO en de PM op deze manier met elkaar kunnen samenwerken in één gebouw. In een samenwerking is dat in het begin toch altijd even aftasten, maar alles is goed verlopen.”

Uitleg over het reilen en zeilen op de RGO (Foto: Erwin Guijt).
Een van de praktijklokalen van de Beroepscampus (Foto: Erwin Guijt).
Klimmen in de gymzaal van de PM (Foto: Erwin Guijt).

Uit de krant