Afbeelding

Stichting Schoon GO presenteert film en leskist op basisscholen

Algemeen 569 keer gelezen

STELLENDAM - Stichting Schoon Goeree-Overflakkee heeft haar educatiepakket ‘GO Schoon met Kobus Kokmeeuw’ gelanceerd. Tijdens een feestelijke afsluiting van de Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen werd het pakket vorige week vrijdag officieel overhandigd aan de directeuren en kinderen van OBS Stellegors, CBS Het Kompas en CNS Zomerland in Stellendam.

Op elke school werd Kobus Kokmeeuw, de mascotte van het project, op feestelijke wijze overhandigd door Marcel Brevé, directeur van de stichting. Marcel werd vergezeld door projectleden van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee, vertegenwoordigers van de drie Stellendamse scholen, wethouder Berend Jan Bruggeman en enkele sponsoren. Aan het eind van de tour volgde het hoogtepunt voor alle aanwezigen: de première van de film GO SCHOON. De reacties waren unaniem enthousiast.
In de film kijkt Kobus Kokmeeuw naar het zwerfafvalprobleem in Stellendam. Op het strand komt hij Marcel tegen en steeds meer vrijwilligers die zwerfafval rapen. De groep krijgt versterking van tientallen kinderen die ons oproepen samen voor een schoon Goeree-Overflakkee te zorgen. Het is een geweldige promotiefilm geworden, voor en door de Stellendamse kinderen.

Bij de genodigden was ook Laura Diderik van de Dorpsraad Stellendam. Mede dankzij de financiële steun van de dorpsraad was het mogelijk de film te maken. Ook trouwe sponsor van de stichting Maarten Buning van PLUS supermarkt was aanwezig. Hij sponsorde de hesjes met Kobus Kokmeeuw voor de projectkisten. In de kisten zitten verder alle materialen die leerkrachten en kinderen kunnen gebruiken bij raapacties (hesjes, grijpers, handschoentjes en zakken) en bij de lessen eromheen (zoals een lespakket, boeken, praatplaten en kleurplaten). Wethouder Berend Jan Bruggeman van Onderwijs ging op elke school in gesprek met de kinderen over hun leefomgeving. Hij legde de kinderen uit dat een schone leefomgeving heel belangrijk is voor het welzijn en geluk van mensen. Hij luisterde ook goed naar wat er leeft onder de kinderen. Zo ontstonden mooie gesprekken. Hij beloofde de ideeën mee te nemen naar de gemeente en naar zijn collega-wethouders.

Duidelijk werd dat veel kinderen bewust bezig zijn met nadenken over hun leefomgeving. Een aantal leerlingen uit de leerlingenraad bracht ideeën naar voren. Binnenkort kan iedereen deze ideeën lezen op de mooie website van de Stichting Schoon Goeree-Overflakkee onder het kopje ‘Scholen’. De film zal hier dan ook te zien zijn.

Voorafgaand aan de presentatie hebben de scholen in Stellendam op heel eigen wijze de afgelopen week aan het thema gewerkt. Sommige scholen hebben de leskist met materialen al ingezet. Het waren drie fijne momenten en aan de gezichten van de kinderen te zien genoten ze van de film en van de acteerprestaties van hun medeklasgenoten. Tijdens de route langs de scholen genoten de volwassenen van de schone omgeving.

Schoon Goeree-Overflakkee wil graag grote dank uitspreken aan Julian Villerius van Julius Videoproducties en aan Alex van Kampen van Dink Creatief Bureau. Zij hebben met hun kundige en creatieve inbreng een geweldige film tot stand gebracht.

Marcel Brevé benadrukte deze ochtend het belang van samen iets doen: “Samen met de sponsors, de bestuursleden en leden van het educatieteam, samen met de scholen, met Julian, met DINK, samen met de vele vrijwilligers van de Stichting, de zwerfafvalrapers, en samen met de kinderen van de basisscholen. Samen maken we Stellendam en heel Goeree-Overflakkee nog schoner.”

Afbeelding

Uit de krant