Juf Jolanda de Faria, te midden van enkele leerlingen.
Juf Jolanda de Faria, te midden van enkele leerlingen.

Jolanda de Faria viert 25-jarig jubileum op ‘t Kompas in Den Bommel

Algemeen 735 keer gelezen

DEN BOMMEL - Vrijdag 23 september was het feest op Christelijke Jenaplanschool ‘t Kompas in Den Bommel. Juf Jolanda de Faria vierde dat zij 25 jaar als leerkracht aan de school is verbonden. Een heugelijke dag voor de juf, haar leerlingen en haar collega’s.

Jolanda de Faria geniet nog elke dag van haar werk in het onderwijs. “Werken met kinderen is ontzettend inspirerend, ik vind het een voorrecht om ze iets te leren maar ik kan ook enorm genieten van hun spel en humor.” Door de jaren heen heeft ze wel veranderingen doorgemaakt. “De verandering zit vooral in mijzelf, ik kijk niet meer hetzelfde naar kinderen als toen ik 33 jaar geleden begon. Ik was behoorlijk ‘topdown’; bepaalde, stuurde, corrigeerde. Nu zie ik mijzelf meer als coach, inspirator. Dat klinkt zweveriger dan het is, kinderen zijn uitstekend in staat om zelf te leren en zich te ontwikkelen, Ik begeleid ze daarbij, samen met de ouders, grootouders, enzovoort. Ze zeggen niet voor niets: ‘It takes a village to raise a child’. De aanpak is ook veranderd, ik kijk veel meer naar de persoonlijke leerbehoeften van een kind dan naar de groep als geheel. Regelmatig stel ik mezelf de vraag: ‘wat heeft dit kind nodig?’ Sommige dingen veranderen niet; rust, reinheid en regelmaat zijn gek genoeg nog steeds belangrijke elementen in het leven van een kind.”

Intensief en waardevol
Jolanda voelt zich thuis op ‘t Kompas. “’t Kompas is een kleine, warme school met een bevlogen team. We kunnen als collega’s heel goed samenwerken en zetten ons in voor zingevend onderwijs. Door het betrekkelijk lage aantal kinderen heerst er in de groepen ook een goede sfeer, groten zorgen voor de ‘kleintjes’. De Bijbel is de basis van waaruit we werken en daaruit vloeien liefde, vertrouwen en respect. Een kind gaat pas leren en ontwikkelen als het zich veilig voelt. We zijn een Jenaplanschool. Jena is een pedagogisch concept. We werken in stamgroepen: onderbouw (1/2), middenbouw (3/4/5) en bovenbouw (6/7/8). Samen is het sleutelwoord: samen vieren, samen spelen, samen spreken, samen leren, vaak in de vaste kring. Tijdens de blokperiodes werken kinderen aan de belangrijke basisvakken zoals rekenen, lezen en spelling. Wereldoriëntatie doen we in thema’s, vanuit de belangstelling van de kinderen. Onze lokalen zijn schoolhuiskamers waar kinderen kunnen bewegen en niet alleen aan een tafel werken. Kinderen werken met weekplannen. Ieder kind heeft zijn eigen leerproces, we bespreken regelmatig met het kind en de ouders over de groei ten opzichte van zichzelf. Sinds wij Jenaplanschool zijn, voel ik me als een vis in het water. Het is intensief maar zo waardevol, ook zo passend bij hoe je als christen in alle liefde kinderen wil begeleiden op hun levensweg.”

Uit de krant