Afbeelding

Vijftig jaar unieke zonnebloemwedstrijd op Goeree-Overflakkee

Algemeen 679 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar heeft de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) een groeiwedstrijd uitgeschreven. In de maand mei ontvingen alle 1500 leerlingen van de 12 openbare basisscholen een zakje met zonnebloemzaad. 

De opdracht is eenvoudig: probeer een mooie, zo hoog mogelijke plant te kweken. Dat is bij heel veel leerlingen gelukt, maar bij wie werd dit jaar de hoogste gemeten?

Na secuur nameten door het bestuur is vastgesteld dat Mikayla Jansen, met een plant van maar liefst 4.12 meter, de eilandelijke wedstrijd gewonnen heeft. Door dagelijks goed water te geven is het gelukt om in deze zeer droge zomer toch een mooie hoogte te bereiken. Blij verraste Mikayla van obs Roxenisse in Melissant heeft een leuke prijs en beker met opschrift ontvangen.

Het bestuur van VOO organiseert de groeiwedstrijd al sinds 1972. Begonnen in de kern Oude-Tonge is het uitgegroeid tot een eilandelijke wedstrijd waar veel leerlingen aan deelnemen. Bijzonder is de samenwerking die (klein)kinderen regelmatig aangaan met hun (groot)ouders zodat meerdere generaties jaarlijks deelnemen aan de groeiwedstrijd van VOO.

Vijftig jaar geleden is toenmalig schoolhoofd Johannes Reijntjes begonnen met deze unieke wedstrijd op Goeree-Overflakkee. Ook bij de 50ste editie in 2022 heeft hij de zonnebloemen zelf nagemeten. Volgend jaar krijgen de basisschoolleerlingen weer een nieuwe kans om mee te doen.

Uit de krant