Beeld van de begrafenis van Arno de Korte (Archieffoto).
Beeld van de begrafenis van Arno de Korte (Archieffoto).

OM eist twaalf jaar cel en tbs tegen chauffeur uit Melissant

Algemeen 1.295 keer gelezen

MELISSANT - De Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Willem M. (47) uit Melissant voor het doodrijden van motoragent Arno de Korte.

Volgens het OM wilde de chauffeur de motoragent niet met voorbedachten rade doden, waardoor geen sprake is van moord. Wel vindt het OM dat er genoeg bewijs is dat M. de agent bewust en met opzet heeft aangereden op 7 juli op de Waalhavenweg in Rotterdam. Belangrijk bewijs daarvoor is volgens het OM dat getuigen de chauffeur gas hoorden geven. De motoragent werd honderden meters meegesleurd met de vrachtwagen, waarna de verdachte doorreed en daarna nog twee keer de plek des onheils passeerde zonder te stoppen. Verschillende familieleden van de omgekomen motoragent hielden dinsdag een emotionele slachtofferverklaring en spraken van “een aanslag op de verkeerspolitie van Rotterdam”.

M. is onderzocht door gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum, volgens hen lijdt de 47-jarige verdachte onder andere aan een vorm van autisme en is hij daarom verminderd toerekeningsvatbaar. Het is ook de reden dat het OM naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging eist, naast een rijontzegging van tien jaar en een levenslang verbod op het beroep van vrachtwagenchauffeur.

Aanstaande maandag 12 september houdt de advocaat van M. zijn pleidooi.

Uit de krant