Bekers voor de top 3 en een medaille voor de overige deelnemers (Foto: Jaap Ruizeveld).
Bekers voor de top 3 en een medaille voor de overige deelnemers (Foto: Jaap Ruizeveld).

Jeugdige Jan Jaap Struik wint Ouddorpse Palingrookwedstrijd

Algemeen 1.189 keer gelezen

OUDDORP - Er is de afgelopen jaren als gevolg van de covid-voorschriften naar uitgekeken, maar het wachten werd afgelopen zaterdag beloond met opnieuw de organisatie (door good-old Kees Grinwis) van de traditionele Ouddorpse Palingrookwedstrijd. Dit keer met een verrassende jeugdige winnaar: Jan Jaap Struik, die met 64 punten van de jury de concurrentie voor bleef.

Door Jaap Ruizeveld

Dat alles vond weer plaats op de bekende locatie Dorpsweg 20 van de gastvrije familie Hameeteman. Bezoekers/belangstellenden kwamen langs om de activiteiten van de palingrokers te volgen. Kijkend naar de rookdemonstraties van o.a. makreel, zalm, tong, haai, paling, forel, zeebaars en poon. Ook kon men diverse eigen streekproducten/groenten en eieren kopen.

Een onuitwisbaar hoogtepunt blijft bij dit evenement de support aan de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) van eilandelijk ambassadeur Kees Witte uit Sommelsdijk. Al heel vroeg in de ochtend, in verband met de voorspelde tropische temperatuur, was er een speciaal moment gepland dat Witte een cheque kreeg aangeboden van 250 euro van Jouw Marktkraam-manager Peter C. Grinwis. In valuta nog vermeerderd met donaties van andere instanties/bedrijven. Kees Witte zei dat hij het fantastisch vond dat hij als ambassadeur deze ondersteuning in natura in ontvangst mocht nemen. Elke euro gaat direct naar KiKa, zo kent men mij, verzekerde Witte, die ondanks zijn zwakke gezondheid toch graag naar Ouddorp was gekomen.

Deelnemers

De negen vaardige deelnemers aan de wedstrijd (Jan-Jaap Struik, Jan Abrech, Johan van Nimwegen, Lotte en Saskia Barht, Kees Grinwis, Kees Mierop, Otto Barht en Thomas Klepper) waren overigens ook al vroeg op locatie om hun kasten te plaatsen. Best spannend wie dit keer aan het eind van de wedstrijd door de jury - gevormd door oud-schipper Kees Tanis en routinier Krijn Jan van de Velde - tot winnaar zou worden uitgeroepen. Dit aan de hand van een zorgvuldige beoordeling op de testonderwerpen: uiterlijk, kleur (uit- en inwendig), smaak algemeen en het zoutgehalte.

Wikken en wegen

Het was weer wikken en wegen van de jury, maar met de uitslag konden de deelnemers - die tot een hechte vriendenclub behoren - wel uit de voeten. In Stellendam is half september nog een tweede test. Achter winnaar Jan Jaap Struik eindigde Otto Barht als tweede met 62 punten. Organisator Grinwis werd derde, met vervolgens in de rangschikking Kees Mierop, Johan van Nimwegen, Jan Abrech, Saskia en Lotte Barht en Thomas Klepper. Deze laatste drie deelnemers met een gelijk aantal punten. Het jaarlijkse evenement werd gesteund en mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Jumbo Sperling, Eetcafé ’t Hoekje, Jouw Marktkraam, GO-23 en Sperling Vis.

Overhandiging cheque door manager Jouw Marktkraam P.C.Grinwis aan Kika-ambassadeur Kees Witte. In het midden wedstrijdorganisator C. Grinwis (Foto: Jaap Ruizeveld).

Uit de krant