De gemeentehaven van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Topview Luchtfotografie).
De gemeentehaven van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Topview Luchtfotografie).

Gemeentehaven Stad aan ‘t Haringvliet dicht door woekerend fonteinkruid

Algemeen 1.746 keer gelezen

STAD AAN ‘T HARINGVLIET - De gemeentehaven van Stad aan ‘t Haringvliet is momenteel niet toegankelijk voor scheepvaartverkeer. De oorzaak daarvan is de groei van fonteinkruid, een waterplant die de ingang van de haven blokkeert. Booteigenaren wijzen erop dat de Gemeente Goeree-Overflakkee verantwoordelijk is voor de verwijdering van de overlast gevende planten. Maar het verwijderen van het fonteinkruid is volgens de gemeente niet zo eenvoudig als het lijkt. 

De aanwezigheid van het fonteinkruid is bij bekend bij de gemeente, zegt een woordvoerder. “Het kruid groeit alleen in schoon water en is een steeds meer voorkomend probleem in Nederland. Er wordt op dit moment gekeken naar een structurele oplossing om het te verwijderen. Het fonteinkruid kan alleen worden weggehaald door een schip dat over de bodem schraapt en de bosjes fonteinkruid op het schip neerlegt. Deze moeten vervolgens worden afgevoerd. De gemeente moet daarvoor een aanbesteding doen en een extern bedrijf laten komen, dit gaat om veel tijd en geld. Het weghalen van het fonteinkruid kan dus alleen door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd.” De verwachting is dat het fonteinkruid binnen enkele weken in bloeit staat en daardoor naar beneden gaat zakken, zodat de doorgang weer vrijkomt.

Fonteinkruid is een waterplant die in Nederland veel voorkomt en die hoort bij de biodiversiteit van onze wateren. De plant zorgt voor de toevoer van zuurstof aan het water en remt de groei van alg. Maar fonteinkruid kan ook overlast veroorzaken. In warme zomers groeit het zo hard dat watersporters er veel hinder van kunnen hebben. De waterplant draait zich om de schroef, die daarom steeds weer vrijgemaakt moet worden. Fonteinkruid gedijt bij hogere temperaturen. Schippers ervaren de meeste overlast in de maanden juni, juli en augustus.

Uit de krant