Afbeelding

Deze Ouddorpse vuurtoren van LEGO geeft écht licht

Algemeen 950 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eerder dit jaar schreef Eilanden-Nieuws een LEGO-wedstrijd uit. Het leukste was natuurlijk om een kenmerkende locatie van het eiland na te bouwen, maar het was niet verplicht. Als tip gaf de redactie mee om zoveel mogelijk details in het bouwwerk te verwerken. En die tip heeft de winnares goed opgepakt.

Door Sam Fish 

In totaal kwamen er bijna dertig inzendingen binnen. De toren van Goedereede, het gebouw van het Corpus museum, Tij en ook veel Ouddorpse vuurtorens. Maar al die inzendingen hadden het net niet. Totdat Joyce haar foto instuurde. Ook zij had besloten de vuurtoren van Ouddorp na te bouwen. Maar wel met zoveel details dat je nooit uitgekeken bent.

De vuurtoren van Joyce 

“Ik zat nog te denken aan een strandtent en ik was van diverse locaties foto’s aan het maken”, vertelt de 34-jarige Joyce uit Goedereede. “Ik heb ook nog gedacht aan de toren van Goedereede. Maar het was toch de vuurtoren van Ouddorp die ik heb gemaakt. Hij is vierkant, maar niet super makkelijk. En aangezien de binnenkant voor de meeste mensen onbekend is, kon ik me helemaal uitleven. Ik wist meteen dat ik iets wilde doen met de binnenkant, maar de échte inhoud kwam pas helemaal aan het einde.”

De vuurtoren die Joyce heeft gemaakt is echt helemaal compleet. Hij is precies helemaal nagemaakt, zelfs de lamp bovenop doet het. Maar daarnaast kan de toren ook helemaal uit elkaar gehaald worden. Als je dat doet, kun je elke verdieping apart naast elkaar neerzetten. Van beneden naar boven krijg je dan de woonkamer, keuken, eetkamer, badkamer, slaapkamer, kantoor en als kers op de taart de lamp. Elke ruimte is volledig gemeubileerd, inclusief mensen en dieren die er wonen. Meer details hadden er bijna niet in gekund.

Trots 

“Ik was heel onzeker om mee te gaan doen,” geeft Joyce toe. “Ik vind LEGO bouwen heel erg leuk en ik doe het vaak. Ik heb dan ook een aardige verzameling. Maar ik heb nog nooit meegedaan aan een wedstrijd. En om dan nu met een eigen ontwerp meteen te winnen, dat smaakt wel naar meer. Ik ben vooral heel erg trots dat ik heb doorgezet. En ik ben natuurlijk trots op het resultaat. Vooral de bovenkant was heel erg moeilijk om te maken. Dat komt door die ronde vormen. Daarvoor heb ik in al mijn pakketten gekeken naar stukjes die ik ervoor zou kunnen gebruiken. Ik ben echt heel blij dat het zo goed gelukt is.”

In totaal is Joyce drie weken bezig geweest met bouwen. “Niet aan één stuk hoor”, zegt ze snel. “Een uurtje voordat ik naar mijn werk moest en dan in het weekend weer door. In de tijd van drie weken heb ik hem in elkaar gezet. Ik ben tussendoor ook nog naar een LEGO-beurs geweest in Steenwijk. Daar heb ik nog extra onderdelen gekocht om de vuurtoren af te maken.”

Aan de slag

Zoals gezegd is Joyce dus eerst op pad gegaan om foto’s te maken. “Ik heb echt heel erg gekeken naar de details van de toren. Waar zitten de ramen en hoeveel zijn het er? En hoe ziet de lamp bovenop eruit? Heb ik iets waar ik die deur aan de voorkant mee kan maken?” En dan is het tijd om aan de slag te gaan. “Ik ben gewoon gaan proberen. In eerste instantie had elke verdieping een rij stenen minder, maar dat zag er heel raar uit. Toen ik die extra rij alsnog had toegevoegd klopte het ineens wel. Zo heb ik een beetje gespeeld met de mogelijkheden.”

Maar is af ook echt af? “Hij stond en hij was afgerond, maar ik was niet tevreden”, geeft ze toe. “Ik miste iets en ik wist niet wat. De toren was immers gewoon compleet, zoals de vuurtoren van Ouddorp eruit ziet. Ik zat een tijdje naar mijn bouwwerk te kijken en toen zag ik het ineens. Ik miste een meeuw bovenop.” Met het plaatsen van de meeuw bovenop de toren was het plaatje echt compleet. Ze maakte foto’s van haar creatie, stuurde alles in en hoopte op positief nieuws.

Kidstoys

Dat goede nieuws kwam zeker! Joyce werd door het team van Eilanden-Nieuws verkozen tot de winnares van de LEGO wedstrijd. Haar prijs? Maar liefst 150 euro shoptegoed bij Kidstoys in Dirksland. “Dit soort wedstrijden zijn leuk om aan mee te doen”, zegt Erna van der Valk, eigenaresse van Kidstoys. “Wij hebben een aardig aanbod van LEGO, dus Joyce heeft hier genoeg om uit te kiezen. Ze hoeft niet perse LEGO te kopen voor het geld en die 150 euro hoeft ook niet in één keer gespendeerd te worden.” Joyce begint daarop te lachen: “Ik ga er zeker wel LEGO van kopen, maar ik ga er nog even over nadenken. Ik weet nog niet wat ik wil hebben, dus ik ga niets overhaasten.”

Liefde voor LEGO 

De laatste jaren is LEGO erg populair in de media. Met een programma op televisie wordt duidelijk dat het bouwen met steentjes iets blijft voor alle leeftijden. “Mijn moeder heeft mij ermee aangestoken,” geeft Joyce aan. “En nu is het een dure hobby geworden. Ik heb een kerstman die tot mijn knie komt, ik heb Harry Potter-sets zoals het kasteel en Hedwig. Ik heb echt heel veel LEGO thuis, maar niet de ruimte om alles te laten staan. Maar ik vind het opruimen van de LEGO ook erg leuk om te doen, het sorteren is best rustgevend.”

Maar ondanks dat blijft de vuurtoren van Ouddorp nog wel even staan. “Die krijgt voorlopig een mooi plekje. Ik ben trots op mijn creatie en ik wil er nog iets langer van genieten”, aldus Joyce.

Afbeelding

Uit de krant