Afbeelding

Passion to Peace levert 5.000 euro op voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 719 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Het project Passion to Peace, om middels een concert geld in te zamelen voor de Oekraïense vluchtelingen op Goeree-Overflakkee, heeft 5.000 euro opgebracht. Bij het concert in De Staver te Sommelsdijk waren ook een aantal Oekraïense vluchtelingen aanwezig.

Fanfare Vooruit opende afgelopen zaterdagavond het benefietconcert met het Oekraïense volkslied. Het nummer Europe van Santana door de Sir Oliversband met solist Jan Ravens sloot hier naadloos op aan. Gert-Jan van der Valk memoreerde maar even: “Hoe zou het zijn als wij Flakkeeënaars als vluchteling 2.000 kilometer verderop een muzikale benefietavond krijgen aangeboden en je volkslied vormt de opening van de avond.” Die ervaring was feitelijk de gehele avond voelbaar. Ruim 50 Oekraïense moeders en kinderen, naast de ruim 250 lokale bezoekers, hebben deze belevenis ervaren.

Met een opzet die leek op het tv-programma ‘Matijs gaat door’ werden de effecten van de oorlog alhier op Flakkee besproken. De interviews werden tussentijds vertaald weergegeven aan de Oekraïense gasten en tussentijds afgewisseld met optredens van Vooruit, Sax O’Holic, de Singing Sisters en Duo Voici.

Burgemeester Ada Grootenboer en Wethouder Berend Jan Bruggeman gaven hun visie op de vele aspecten omtrent opvang en toonden waardering voor de lokale initiatieven. Met huisarts H. Tan en psycholoog E. Ruggenberg werden de psychologisch/traumatische effecten besproken. Dat in de communicatie de taal een belangrijk punt is, werd onderstreept door M. Meerbach van de taalklas op het RGO. Nathan gaf als middelbare scholier zijn ervaringen weer. Praktische ervaringen werden gedeeld door werkgroep Oude-Tonge en de aanwezige tolk en transporteur Nederland-Oekraïne Petro Koshmak.

De recent uit Oekraïne gevluchte zangeres Olga Surovatko opende na de pauze met Fire to the Rain van Adele de afsluitende set door de Sir Oliversband. Zie www.siroliverband.nl.

Dit benefiet werd mede mogelijk gemaakt door Happy Music, Maki Audio, Kranse Printwrx, Party Service Mierop, SGO Steigers, De Staver, N. Mijnders, Heftruckcentrale Dirksland, De Vogel Adviesgroep, de gemeente en vele, vele anderen. De totaalopbrengst van vijfduizend euro wordt naar evenredigheid lokaal aangewend voor fietsen op de locaties Oude-Tonge, Dirksland en Herkingen, naast een educatief uitje voor de kinderen van de taalklas.

Namens de Sir Oliversband (we hadden slechts een idee) en de Oekraïense gasten: ‘Heel veel dank voor dit resultaat’.

Uit de krant