Afbeelding

Ondernemers en onderwijs in gesprek op de Beroepscampus

Algemeen 414 keer gelezen

Sommelsdijk - Onlangs waren ondernemers vanuit de branches Produceren, Installeren en Energie in de aula van de Beroepscampus bijeen om bijgepraat te worden over de stand van zaken binnen het technisch onderwijs in de Beroepscampus; op vmbo-niveau (door RGO Beroepscampus) én op mbo-niveau (door Techniek College Rotterdam).

Onder het dak van de Beroepscampus gebeurt er steeds meer als het gaat om de samenwerking met ondernemers. Tijdens de branchetafelbijeenkomst gingen ondernemers en onderwijsmensen in gesprek om elkaar over en weer te informeren over nieuwe ontwikkelingen, te constateren wat er goed gaat én wat beter zou kunnen in de samenwerking. 

Beroepscampus Noord na de zomervakantie in gebruik

Adrie Krielaart, directeur RGO Beroepscampus, vertelde over de nieuwbouw van Beroepscampus Noord die deze zomervakantie klaar is. Op dat moment zijn niet alleen RGO Beroepscampus, Albeda en Techniek College Rotterdam in de campus vertegenwoordigd, maar ook praktijklokalen van de twee vmbo-profielen van Prins Maurits, lokalen voor Lentiz mbo en Curamare. De loods, waarin onder meer Bouwmensen zich gaat vestigen, wordt later opgeleverd. De beursvloer, kantoren en vergaderruimtes zijn te huur voor ondernemers en maatschappelijke instanties. Op de beursvloer worden vanaf komend schooljaar activiteiten georganiseerd voor en door ondernemers in samenwerking met het onderwijs. Kantoren en vergaderruimtes zijn voor kortere of langere tijd te huren. Voorwaarde hierbij is wel dat er een samenwerking is óf komt met het onderwijs in de Beroepscampus. 

Enthousiasme over opleiding installatietechniek 

Zowel ondernemers uit de regio als RGO zijn erg enthousiast over het mogelijk opstarten van een opleiding installatietechniek. Ondernemers hebben aangegeven binnen hun bedrijf voldoende plaats te geven aan studenten. Het streven is met ingang van schooljaar 2023-2024 te zorgen dat er op BBL-niveau een opleiding installatietechniek zal kunnen worden gestart op de Beroepscampus.
Het aantal studenten en opleidingen van Techniek College Rotterdam is in de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. Van vijftien studenten en één bouwopleiding, is het aantal studenten inmiddels gegroeid tot negentig, is er ook een metaal- en elektro opleiding gestart én is het aanbod binnen de bouwopleidingen uitgebreid. Verreweg de meeste studenten lopen stage bij bedrijven op en rond Goeree-Overflakkee en dat is goed voor de branche.

Sterk Techniek Onderwijs 

Zowel richting het basisonderwijs, als binnen het vmbo en mbo zijn in de afgelopen twee jaar diverse stappen gezet om leerlingen en studenten te enthousiasmeren voor een technisch beroep. Zo zijn er voor leerlingen in samenwerking met bedrijven vele workshops, bedrijfsbezoeken en gastlessen georganiseerd.
Ook is er binnen de technische profielen met een aantal bedrijven een samenwerking ontstaan waarin leermeesters van bedrijven lesgeven aan leerlingen in het praktijklokaal. De praktijklokalen zijn, dankzij de subsidie vanuit STO, met veel nieuwe machines ingericht en docenten zijn hiervoor geschoold. Ondernemers in de regio werken samen met het onderwijs door leerlingen stageplaatsen aan te bieden. Op die manier krijgen de jongeren de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te werken in het beroep van je keuze of meer te weten te komen over een beroep waar je als leerling/student nieuwsgierig naar bent.

Kansen voor de toekomst: Techlab, Huis van de Toekomst

Binnen het profiel PIE komt, zodra Beroepscampus Noord klaar is, naast het bestaande praktijklokaal, ook een theorielokaal. Ook komt er een verbinding met het Techlab. Hier komen machines die de innovatie in de branche laten zien én een Huis van de Toekomst, waarvoor Marco Droger van Tekenburo Droger de bouwtekening heeft gemaakt. Hier gaan leerlingen van PIE en van BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) werken met, voor het vmbo, nieuwe technieken. Er is gesproken over hoe dit huis een meerwaarde kan hebben voor onderwijs en bedrijfsleven. Samenwerking met het bedrijfsleven is daarbij belangrijk, in de ontwerp- en opbouwfase, maar juist ook als het huis er staat. Te denken valt dan aan gastlessen, workshops of toolboxmeetings over veiligheidsaspecten in bedrijven. Er wordt gewerkt aan een plan waarin leerlingen straks in en om het huis kunnen werken aan diverse installaties, bijvoorbeeld een warmte terugwin-installatie, zonnepanelen en een warmtepomp ketel. Nog niet alle materialen zijn hiervoor beschikbaar; de hoop is dat bedrijven hier ook een aandeel in willen hebben.

Uit de krant