Tellen en determineren op het Ouddorpse strand (Foto: Kees van Rixoort).
Tellen en determineren op het Ouddorpse strand (Foto: Kees van Rixoort).

Vaakst gevonden tijdens telling: de halfgeknotte strandschelp

Algemeen 264 keer gelezen

OUDDORP - Twee doubletten van de tere hartschelp. Dat waren de meest unieke vondsten tijdens de Grote Strandschelpen Teldag op het strand van Ouddorp. ‘Paal 10’ was zaterdag een van de zeven tellocaties in Zuid-Holland.

Door Kees van Rixoort

De schelpenteldag aan de Zuid-Hollandse stranden was een primeur voor Nederland. Aan de Belgische kust was de telling al aan de vijfde editie toe. Het is de bedoeling om ook in Nederland jaarlijks te gaan tellen, en niet alleen in Zuid-Holland. Het televenement is vergelijkbaar met de al langer bestaande vogel- en vlindertellingen.
De schelpeninventarisatie is een initiatief van onder andere Naturalis, Stichting Anemoon en de Nederlandse Malacologische Vereniging.

“Het is niet de bedoeling om de mooiste of de grootste schelpen te verzamelen, maar om er rond één punt honderd op te rapen”, zegt vrijwilliger Katie van der Wende. “Honderd hele schelpen. Zo krijg je een goede afspiegeling van wat er op het strand te vinden is.”
Zaterdagmiddag rond drie uur hadden ongeveer vijfentwintig tellers hun zakje met honderd schelpen ingeleverd bij de centrale post nabij strandpaviljoen Paal 10. Mét een specificatie van de vondsten op een telformulier. Vrijwilligers hielpen zo nodig bij het determineren. Handig, want op het formulier stonden afbeeldingen van 26 verschillende schelpen, maar er kwamen ook andere soorten ‘boven water’. Zoals de unieke tere hartschelp.

Schelpenstand
De soort die het vaakst op de formulieren verscheen, was de halfgeknotte strandschelp. Een enkele verse, maar vooral fossiele exemplaren, die door zandsuppleties in beweging moeten zijn gebracht voordat ze op het Ouddorpse strand terecht kwamen.
Doel van de telling is het vormen van een beeld van de schelpenstand en de ontwikkeling daarvan. Dat laatste is mogelijk als de telling jaarlijks plaatsvindt. Naturalis bouwt een database op en analyseert de telgegevens. Een ander doel van de Grote Strandschelpen Teldag is het wekken van interesse voor de natuur op het strand. Met name voor de schelpen uiteraard.

Uit de krant