Een Mienige omringd door zandwallen bij het Mannenpad.
Een Mienige omringd door zandwallen bij het Mannenpad.

NLGO en gemeente vragen aandacht voor unieke zandwallen

Algemeen 240 keer gelezen

OUDDORP - Gemeente Goeree-Overflakkee en natuurvereniging NLGO hebben de samenwerking gezocht om zichtbaar te maken hoe bijzonder het zandwallenlandschap in en rond Ouddorp is. Er is onder andere een folder ‘Zandwallen. Daar zijn we zuinig op!’ ontwikkeld, een prachtige dronevideo gemaakt en NLGO heeft een kenniscentrum Zandwallen opgericht.

In dit traject zien zowel NLGO als de gemeente de meerwaarde van het samen optrekken. “Het zandwallenlandschap van Ouddorp is uniek in de wereld. Het beschermen van dit landschap is al meer dan veertig jaar een van de kerntaken van NLGO”, benadrukt Gjalt Huppes van NLGO. “Inwoners realiseren zich niet altijd hoe bijzonder en uniek het zandwallengebied is. Daardoor wordt er niet altijd goed mee omgegaan en raken zandwallen beschadigd of verdwijnen zelfs”, legt wethouder Daan Markwat uit. “Dat is jammer, want we willen juist dat ook de volgende generaties nog kunnen genieten van dit bijzondere landschap.” 

De folder en de video (gemaakt door Björn Mierop) worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Dorpstienden van Ouddorp op maandag 7 maart van 13.30 tot 15.00 uur. Aanmelden kan via communicatie@goeree-overflakkee.nl. De folder wordt in de week van 15 maart huis aan huis bezorgd in en rond Ouddorp en Goedereede.
Op de website www.goeree-overflakkee.nl/zandwallen staat een interactieve kaart waar alle zandwallen zijn te vinden. Op www.nlgo.nl/zandwallen staat alle informatie over het Kenniscentrum Zandwallen. Dit Kenniscentrum adviseert eigenaren en gemeente over het onderhoud en eventuele restauratie van de zandwallen op de kop van het eiland.

Uit de krant