Afbeelding

Kunstwerk aan haven Stellendam in aantocht

Algemeen 763 keer gelezen

STELLENDAM - Aan de oude haven van Stellendam komt een kunstwerk van Paul Louis Kalishoek uit Melissant. Het stelt een vissersschip voor – meer precies: een blazer – dat zijn met garnalen gevulde net binnenhaalt.

Door Kees van Rixoort

Het kunstwerk is een project van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Eerder zijn aan de haven en het havenkanaal meer erfgoedlijnprojecten uitgevoerd, waaronder de plaatsing van een lichtopstand en het opknappen van het jaagpad.

Een uitvraag onder kunstenaars leverde drie inzendingen op. De ontwerpen zijn kwalitatief getoetst door een jury. Die bestond uit vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee, de visserijvereniging Zuid-West, de drie basisscholen in Stellendam (OBS Stellegors, CNS Zomerland en CBS het Kompas) en een onafhankelijk kunstenaar.

Na de toetsing door de jury zijn via de dorpsraad twee ontwerpen voorgelegd aan de bewoners van Stellendam. Die hebben het ontwerp van Paul Louis Kalishoek gekozen. In totaal brachten 67 inwoners hun stem uit.

Het blazer-kunstwerk zal bestaan uit een massief ijzeren geraamte met betonvlechtwerk, beschermd met een roestcoating en bekleed met een speciale soort beton. Deze betonsoort is keihard en wordt ook gebruikt voor olifantenverblijven. Aan de buitenkant van het kunstwerk komt een coating van brons. Voor wie op een speciaal geplaatste steen gaat staan, is het net of het schip in de haven vaart. Rond de steen geplante roze rozen verwijzen naar de garnalen in het net.

In het eerste kwartaal van 2022 moet het kunstwerk aan de haven staan. Tegelijkertijd is dan een glaskunstwerk aan het botenhuisje geplaatst. Ook de groeninrichting bij de haven is tegen die tijd verbeterd. En de brug richting de Parkhaven ziet er weer fraai uit na een opknapbeurt.

Uit de krant