Het huidige Hospice Calando in Dirksland (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Het huidige Hospice Calando in Dirksland (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Hospice Calando verhuist naar nieuw te bouwen locatie in Middelharnis

Algemeen 3.129 keer gelezen

DIRKSLAND - Hospice Calando gaat verhuizen naar een nieuw te bouwen pand in Middelharnis. Dat maakte het bestuur gisteren bekend. Verbouwen op de huidige locatie aan de Vivaldilaan in Dirksland en uitbreiden met een tweede hospice op Voorne-Putten bleek na onderzoek geen optie en dus bleef nieuwbouwen over. Uitbreiding van het hospice is volgens het bestuur nodig om toenemende én veranderende vraag naar palliatieve (hospice)zorg op Goeree Overflakkee te kunnen waarborgen. De opnamecapaciteit is momenteel niet toereikend en er kan in de huidige locatie geen plaats geboden worden aan bewoners die specifieke zorg nodig hebben. 

Algemeen directeur-bestuurder John Kremers en medisch directeur-bestuurder Heike Noordzij leggen uit waarom deze ingrijpende maatregelen nodig zijn. “Allereerst is er, mede door de dubbele vergrijzing, een toenemende vraag naar palliatieve (hospice)zorg. Jaarlijks neemt Calando tussen de 70 en 80 bewoners op. Vanaf 2019 tot heden kon eenzelfde hoeveelheid hospicebewoners echter níet worden opgenomen. Enerzijds door gebrek aan opnamecapaciteit (nu vijf bedden), anderzijds doordat een regulier hospice voor een deel van de zorgvragers niet geschikt is. Calando kan in zijn huidige hoedanigheid geen plaats bieden aan bewoners die specifieke zorg nodig hebben, bijvoorbeeld aan bewoners met dementie of andersoortige gedragsproblematiek” vertelt Kremers.

Maar er speelt meer, aldus Kremers. “Door een veranderende sociale kaart en een veranderend zorglandschap wordt er steeds vaker een beroep gedaan op hospicezorg. Zo is er gebrek aan 24-uurs thuiszorg, is verzorgingshuiszorg verdwenen en raakt de mantelzorg steeds meer overbelast. De opnamedruk in de hospices, ook in Calando, neemt hierdoor duidelijk toe. Ook voldoet de huisvesting aan de Vivaldilaan in Dirksland niet meer aan de eisen van deze tijd en kent het huidige gebouw zijn beperkingen. Dat laatste is zeker ook tijdens de coronacrisis pijnlijk naar voren gekomen. De huisvesting voldoet niet omdat de huidige bewonerskamers te krap zijn, ze niet allemaal de nodige eigen sanitaire voorzieningen hebben en slecht toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld tilliften en bedden. Daarom wordt binnen Calando al langere tijd nagedacht over plannen voor de toekomst.”

Visie

Na uitvoerige studie is uit de opties ‘verbouwen’, ‘uitbreiden’ en ‘nieuwbouwen’ de laatstgenoemde als enige juiste en meest verantwoorde gebleken, aldus de bestuurders van het hospice. Verbouw van de huidige locatie bleek volgens hen al heel snel geen reële optie. Voor uitbreiding – met een tweede vestiging op Voorne-Putten – gingen uiteindelijk de seinen op rood. Besloten werd dan ook om op Goeree-Overflakkee in te zetten op uitbreiding en versterking van het hospiceaanbod. Dit gebeurt wel vanuit een duidelijke visie en strategie, legt Heike Noordzij uit. “Vanaf het begin heeft Calando zich onderscheiden op het gebied van hoogwaardige palliatieve zorg. Uiteraard blijft Calando deze positie innemen en wil het excelleren. Dit betekent dat het hospice daadwerkelijk invulling wil kunnen geven aan de notitie in zijn visie dat Calando palliatieve zorg wil verlenen aan íedereen die dat nodig heeft. Dus niet meer alleen, zoals tot nu toe, aan de reguliere hospicebewoner, maar dat het voortaan ook aanvragen wil kunnen honoreren van diegenen die door hun specifieke zorgvraag tot nu toe in het reguliere hospicecircuit worden gemeden. Dus met name mensen met gedragsproblematiek. In Nederland is het aanbod hospicezorg voor mensen met psychogeriatrische of psychiatrische problematiek zeer beperkt. Door straks er óók voor deze doelgroep te zijn, zet Calando hiermee een innovatieve stap op het gebied van palliatieve zorg. Een stap die een geheel andere en geheel nieuwe, huisvesting vraagt.”

Bouwplan

Na meerdere locaties en bijbehorende kosten te hebben gescreend, is de keus gevallen op een perceel in Middelharnis. Dit perceel ligt ingeklemd tussen de Oudelandsedijk, de Industrieweg en de Johannispolderseweg. “Dus niet meer ín een woonwijk” licht Kremer toe, “maar pal tegen de bebouwing aan. De kavel is groot, en heeft een bebouwingsvlak van 1000 vierkante meter. Het gehele gebied krijgt een parkachtige inrichting met natte en droge natuur en zal deels worden opengesteld voor het publiek. Het bouwplan voorziet in een zeer duurzaam gebouw met plaats voor twaalf bedden in totaal. Een fysieke scheiding in het gebouw maakt onder één dak hospicezorg mogelijk voor zowel reguliere- als doelgroepzorg, terwijl door middel van schakelkamers het aantal bedden voor beide doelgroepen naar behoefte ook uitwisselbaar blijft. Verder krijgt het gebouw een stiltecentrum en rooming-in mogelijkheden voor familieleden van bewoners, als zij willen blijven slapen.” De hoofdingang komt aan de Johannispolderseweg.

“Ondanks dat de fysieke afstand tussen het hospice en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland straks wat groter is, kan de supervisie van de medische specialisten van het ziekenhuis probleemloos in stand blijven”, verzekert Noordzij. 

Teruggeven

Uiteraard zou Calando zelf de investering van de nieuwbouw niet kunnen bekostigen, benadrukken beide directeur-bestuurders, “maar dankzij de jarenlange financiële steun in de vorm van schenkingen, legaten en erfenissen vanuit de bevolking – welke zijn ondergebracht in het Voorzieningenfonds Calando – kunnen de plannen geheel worden gerealiseerd. Calando is dan ook heel blij en dankbaar dat het nu, en op déze manier, iets tastbaars en waardevols aan al die vele begunstigers terug kan geven.”

De Raad van Toezicht is verheugd over de plannen. “Door deze ontwikkeling kunnen we ons blijven onderscheiden in hoogwaardige zorg in de laatste levensfase en deze zorg op ons eiland behouden”, vertelt Adri Robijn, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Palliatieve Zorg Dirksland.

Hospice

Hospice Calando is een niet meer weg te denken zorginstelling voor high care palliatieve zorg op Goeree-Overflakkee en omstreken. Ook landelijk geniet Calando bekendheid, onder andere door zijn voortrekkersrol in het professionaliseren van de palliatieve zorg in Nederland. Op 1 juli jongstleden was het 23 jaar geleden dat het hospice officieel zijn deuren opende, vanuit een dringende behoefte, maar tegelijkertijd zonder zekerheden met betrekking tot continuïteit. Maar warm en breed gedragen door de bevolking en vanuit het maatschappelijke leven is Calando gebleven en heeft het zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Uiteraard kon na zoveel jaren niet alles bij hetzelfde blijven. Een flinke verbouwing vond in 2012 plaats. En anno 2021 zijn opnieuw ingrijpende maatregelen nodig.

Uit de krant