Wethouder Tea Both hijst de Groene Strand Wimpel met bijbehorende vlag (Foto: Kees van Rixoort).
Wethouder Tea Both hijst de Groene Strand Wimpel met bijbehorende vlag (Foto: Kees van Rixoort).

Groene Stranden op Goeree beloond met keurmerk-wimpel

Algemeen 571 keer gelezen

OUDDORP - Blauwe Vlaggen geven aan dat stranden veilig zijn en dat de waterkwaliteit in orde is. Op Goeree-Overflakkee zijn ze al jaren een bekend fenomeen. Daar is nu iets nieuws aan toegevoegd: de Groene Strand Wimpel. Woensdagochtend 29 september hees wethouder Tea Both de wimpel met bijbehorende vlag in de Middelduinen, niet ver van het Groene Strand Kwade Hoek. De wimpel geeft aan dat de natuur de ruimte heeft op het strand.

Door Kees van Rixoort

Goeree-Overflakkee telt twee Groene Stranden. Behalve de Kwade Hoek gaat het om het strand tussen de vuurtoren en de Vrijheid. De Groene Strand Wimpel geldt voor beide stranden. Het zijn de eerste stranden in Zuid-Holland die een wimpel verdienen. Dezelfde dag gingen er ook Groene Strand Wimpels de lucht in op of nabij stranden in Noord-Holland en Zeeland: Camperduin en Oranjezon op Walcheren.
Wat moet je doen om zo’n wimpel, een keurmerk van het Groene Strand, in de wacht te slepen? Er is erkenning nodig van de natuurwaarden op het strand. Een andere voorwaarde is dat er afspraken zijn gemaakt over beheer met respect voor de natuur. En tot slot moet er een betrokken community actief zijn die het Groene Strand schoonmaakt.

Samenwerken

Aan deze voorwaarden voldoen de stranden op Goeree-Overflakkee. Het juryrapport, waarop het uitreiken van de wimpel is gebaseerd, noemt de rol die Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) speelt bij het vormen van de community en de rol van de gemeente.
De NLGO heeft links en rechts contacten gelegd, met als resultaat dat verscheidene organisaties en vrijwilligers zijn gaan samenwerken om de natuur op het strand de ruimte te geven. Zoals Natuurmonumenten, Stichting De Noordzee, De Groene Motor en Schoon Goeree-Overflakkee. De werkgroep Strand en Zee van de NLGO is gestart met schoonmaakacties. En de NLGO beschikt sinds kort over een kar met educatie- en voorlichtingsmateriaal.
De gemeente Goeree-Overflakkee toonde zich bereid om op bepaalde strandgedeelten niet langer mechanisch te reinigen. Nu dit handmatig gebeurt, blijven onder andere wieren en schelpdieren in leven. Dat komt de natuur op het strand uiteraard ten goede. Ook strandbroeders, zoals de bontbekplevier, krijgen nu meer de ruimte om ongestoord de broeden. Om hun broedplaatsen verschenen dit jaar voor het eerst afzettingen.
Het Groene Strand is een landelijk project waarin verschillende organisaties -zoals LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting Anemoon- samenwerken om de Nederlandse stranden weer natuurlijker te maken en de natuurbeleving te verhogen. De Postcode Loterij heeft ruim 2,4 miljoen euro in het project gestoken. Op de drie locaties waait nu de Groene Strand Wimpel. Het Groene Strand wil dat aantal uitbreiden.

Symbool

Wethouder Tea Both, die de eerste Zuid-Hollandse wimpel hees, zei onder de indruk te zijn van de samenwerking die heeft geleid tot de Groene Stranden op Goeree-Overflakkee. “Heel mooi, die brede alliantie van vrijwilligers, natuurorganisaties en de gemeente. De wimpel is een symbool waar we trots op mogen zijn. Dit is uniek in de hele kuststrook”, aldus de wethouder.
“We zijn ook trots op onze Blauwe Vlaggen en op het feit dat we dit jaar zijn uitgeroepen tot Schoonste Strand van Zuid-Holland. We willen dat predicaat graag houden, omdat het belangrijk is om veilig te kunnen recreëren. Ook een Groen Strand past heel goed bij Goeree-Overflakkee. De wimpel hebben we te danken aan de inzet van een heleboel mensen en de goede samenwerking. Veel dank voor al het werk en ook voor wat er nog staat te gebeuren, want een Groen Strand moet ook groen blijven.”
De wimpel en vlag zijn gehesen in het duingebied, maar verhuizen naar de ‘vlaggenparade’ bij de toegang tot Ouddorp vanaf de N57.

Uit de krant