Gedeputeerde Willy de Zoete onthulde de naam van de erfgoedlijn. Rechts Bob Benschop, die de naam bedacht (Foto: René Zoetemelk).
Gedeputeerde Willy de Zoete onthulde de naam van de erfgoedlijn. Rechts Bob Benschop, die de naam bedacht (Foto: René Zoetemelk).

Nieuwe erfgoedlijn Historisch Haringvliet officieel gestart

Algemeen 677 keer gelezen

HELLEVOETSLUIS - Op een prachtige erfgoedlocatie, bij het Droogdok Jan Blanken in de voormalige marinevesting Hellevoetsluis, is afgelopen vrijdagmiddag 24 september de verbrede erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten officieel van start gegaan. Gedeputeerde Willy de Zoete onthulde de naam van de nieuwe erfgoedlijn: Historisch Haringvliet.

Door Kees van Rixoort

Historisch Haringvliet is de voortzetting van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De nieuwe erfgoedlijn omvat de brede oeverzone van de eilanden rond het Haringvliet: de noordrand van Goeree-Overflakkee en de zuidrand van zowel de Hoeksche Waard – inclusief het eiland Tiengemeten – als Voorne-Putten. De Bernisse, de oude grensrivier tussen Voorne en Putten, valt er ook onder, evenals de vestingstad Brielle.

Leven met water

Voor de naam van de erfgoedlijn was een prijsvraag uitgeschreven. Die leverde 53 inzendingen op. Het belangrijkste selectiecriterium was dat de naam het belang en de ambitie weerspiegelt om het verhaal te vertellen van het leven tussen en met het water, als vriend en vijand. Ook de geografische structuur of de afbakening van het gebied moest in de naam tot uiting komen. De winnende inzending, Historisch Haringvliet, is afkomstig van Bob Benschop, die werkzaam is bij het Streekarchief Voorne-Putten.

De feestelijke startbijeenkomst van de nieuwe erfgoedlijn vond plaats in de Museumloods Droogdok Jan Blanken, dat een onderdeel is van het nieuwe openluchtmuseum Fortresse Holland. De zaal was – op gepaste afstand – goed gevuld met erfgoedprofessionals, vrijwilligers en andere belangstellenden. Ook de wethouders van de vijf betrokken gemeenten waren present: Margriet den Brok (Hellevoetsluis), Léon Soeterboek (Nissewaard), Harry van Waveren (Hoeksche Waard), André Schoon (Brielle) en Daan Markwat (Goeree-Overflakkee). De laatste is ook voorzitter van de Erfgoedtafel Historisch Haringvliet.

De wethouders presenteerden – ook aan elkaar – wat hun gemeenten aan erfgoed te bieden hebben. Dat varieert van kreken, vestingwerken en forten, een haven met vierhonderd jaar geschiedenis (Hellevoetsluis), een ooit drukbevaren rivier (Bernisse), een jaarlijks feest om de verdrijving van de Spanjaarden op 1 april 1572 te vieren (Brielle) et cetera, et cetera. Goeree-Overflakkee, dat al jaren bekend is met het fenomeen erfgoedlijn, liet zien dat er vanuit het erfgoednetwerk de nodige concrete resultaten tot stand komen.

De presentaties bestonden onder andere uit sfeervolle filmpjes, verhalen over de historie vanuit onder andere het Streekarchief en zelfs een optreden van de stadsdichter van Nissewaard.

Beleefbaar maken

Gedeputeerde Willy de Zoete zei veel vertrouwen te hebben in de nieuwe erfgoedlijn. “Ik zie nu al veel samenwerking.” Het belang daarvan omschreef ze als volgt: “Het verleden een toekomst geven. Geschiedenis beleefbaar maken voor onze inwoners, nu en in de toekomst. De gebiedsdelen en dorpen en steden die deel uitmaken van deze verbrede erfgoedlijn delen een bijzonder verleden. De strijd tegen en de band met het water is daar een onderdeel van. Het is mooi om te zien dat dit in de erfgoedlijn Historisch Haringvliet met een nieuwe toekomst vorm krijgt.”

Daan Markwat, voorzitter van de Erfgoedtafel, zei trots te zijn dat er in korte tijd al realiseerbare projectvoorstellen liggen voor 2022. Daarover neemt de provincie binnenkort een besluit. Ook Markwat benadrukte dat projecten vallen of staan met de beleefbaarheid. “Dat is het allerbelangrijkste van erfgoedprojecten die waardevol zijn voor toekomstige generaties.” De start van Historisch Haringvliet noemde hij een historisch moment op een prachtige, historische locatie. “De erfgoedlijn heeft een herkenbare naam. Die is in no time een begrip.”

Zes erfgoedthema’s

De Erfgoedtafel heeft een zestal kansrijke erfgoedthema’s benoemd:
- de havenkanalen en het maritieme verleden;
- de karakteristieke dorpen die in verbinding staan met het Haringvliet, het Hollandsch Diep en de Bernisse;
- dijken;
- kreken, inclusief de Bernisse, de oude grensrivier Voorne en Putten;
- de Watersnoodramp van 1953 en de Deltawerken Haringvlietdam en Volkerakdam;
- de waterlinies Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak en de Stelling van de Monden van de Maas en het Haringvliet, inclusief de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis.

Uit de krant