Afbeelding

Minister moet kijken of maatwerk mogelijk is bij Haringvlietbrug

Algemeen 633 keer gelezen

REGIO - Minister Cora van Nieuwenhuizen moet tijdens een monitoring onderzoeken of het mogelijk is de maatregelen rond het onderhoud van de Haringvlietbrug voor het wegverkeer te verlichten, “bijvoorbeeld met maatwerk in de spits, uitzonderingen voor hulpdiensten en het ov of trajectcontrole”. 

De Tweede Kamer nam hierover vorige week donderdag tijdens haar laatste vergadering voor het zomerreces bijna unaniem een motie van VVD en CDA aan. De maatregelen hebben volgens CDA en VVD dusdanige ingrijpende gevolgen voor het bedrijfsleven, werknemers, scholieren en vakantieverkeer in de regio, dat  moet worden uitgezocht of maatwerk kan worden geleverd, “binnen de grenzen van wat veilig mogelijk is”.

Dat de Haringvlietbrug hard toe is aan een grote onderhoudsbeurt, staat buiten kijf. Rijkswaterstaat wil nu de snelheid op de brug verlagen naar 50 km/u, het verkeer over 1 rijbaan laten rijden en de brug nog maar 1 keer per week openen voor de scheepvaart. Die aangekondigde maatregelen zorgden echter voor massale protesten in de regio. De vervoerssector vreest een strop van zeker 53 miljoen euro en de recreatiebranche ziet grote problemen rond het vakantieverkeer richting Goeree-Overflakkee en Zeeland. Dat loopt tijdens ‘gewone’ vakantiedagen al regelmatig muurvast omdat zowel de N57 als de N59 eenbaanswegen zijn. Het aantrekken van met name dagjesmensen is volgens de sector misschien nog wel een groter probleem. Vakantiegangers die op weg zijn naar de camping, zullen de vertraging immers nog wel accepteren en incalculeren, dagjesmensen bezoeken bij slechte bereikbaarheid waarschijnlijk liever een andere plaats of regio. En ook de recreatievaart vreest een enorme strop als de havens langs het Haringvliet niet of nauwelijks bereikbaar zijn, omdat schepen zeker een dag moeten omvaren.

Uit de krant