De Connect stuurgroep met v.l.n.r. Arie Cové, Patrick de Dreu, Adam van Heest, Marleen van Berkum en Berend Jan Bruggeman (Foto: Henrik van Straten).
De Connect stuurgroep met v.l.n.r. Arie Cové, Patrick de Dreu, Adam van Heest, Marleen van Berkum en Berend Jan Bruggeman (Foto: Henrik van Straten).

Connect ondersteunt leerlingen dicht bij huis, in Middelharnis

Algemeen 570 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Eilandelijke leerlingen in het voortgezet onderwijs die extra ondersteuning nodig hebben, moeten een flinke reis maken. Bijvoorbeeld naar scholen in Rotterdam, Goes of Oostvoorne. Maar dat gaat veranderen. Vanaf komend schooljaar kunnen ze terecht op Goeree-Overflakkee. In Middelharnis gaat een nieuwe onderwijsvoorziening van start, onder de naam ‘Connect’.

Door Kees van Rixoort

Connect is na de zomervakantie te vinden in de Sjem, aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis, het schoolgebouw waar tot voor kort het Albeda College was gevestigd. De locatie is mooi centraal gelegen, vlak bij de bestaande scholen en met een goede verbinding met het openbaar vervoer.

De initiatiefnemers zijn de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, de RGO, het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs en de gemeente Goeree-Overflakkee. Het Samenwerkingsverband geeft invulling aan passend onderwijs op het eiland, in zowel het primair als voortgezet onderwijs. De gemeente Goeree-Overflakkee is verantwoordelijk voor de jeugdhulp, ook op scholen.

Voor de Prins Maurits en de RGO is Connect een nieuwe vorm van samenwerking in vervolg op het gezamenlijke gymnasium en de beroepscampus. Wederom met wederzijds respect en borging van elkaars identiteit.

Welbevinden

“Doel van Connect is om elke leerling in het voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee op het eiland te kunnen bedienen met Passend Onderwijs. Inclusief en thuisnabij onderwijs dus”, zegt Patrick de Dreu, teamleider van Connect. “We starten met 25 leerlingen. Die hoeven niet meer zo ver met de taxi heen en weer voor hun onderwijs, maar kunnen hier terecht. Zo kunnen ze ook contact houden met hun leeftijdsgenoten. Dat is goed voor hun welbevinden.”

De leerlingen volgen waar mogelijk de reguliere lessen op de Prins Maurits of op de RGO. Van speciaal onderwijs is geen sprake bij Connect. Wel van ondersteuning. Als voorbeelden noemt De Dreu leren leren of leren plannen en aandacht voor sociale vaardigheden. De expertise van het Samenwerkingsverband is zo nodig direct voorhanden in de Sjem en er is ook een snelle connectie met de jeugdzorg. “Het is altijd maatwerk.”

De doelgroep van Connect is breed en heel divers. De nieuwe onderwijsvoorziening zal leerlingen trekken die zes jaar speciaal basisonderwijs achter de rug hebben, maar ook kinderen met ASS, ADHD of bijvoorbeeld ernstige tics.

Zelfredzaam

Er zijn leerlingen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Na een periode van maximaal twee jaar begeleiding, waarin zij werken aan hun eigen doelen, stromen zij volledig door of terug naar het reguliere voortgezet onderwijs.

Voor andere leerlingen is het beter als ze blijvend begeleiding van Connect ontvangen. Gedurende de hele periode op het voortgezet onderwijs dus. “Het doel is dat de leerlingen succesvol en zo zelfredzaam mogelijk uitstromen”, aldus Patrick de Dreu.

Connect start het schooljaar 2021-2022 met een team van dertien medewerkers voor in totaal drie klassen: één voor de leerlingen die tijdelijke ondersteuning krijgen en twee voor de ‘vaste’ groep. De groep medewerkers bestaat uit docenten, onderwijsassistenten, coördinatoren onderwijsondersteuning, schoolpsychologen en een jeugdhulpmedewerker.

De naam Connect is goed gekozen. Het initiatief verbindt vier partners op Goeree-Overflakkee en ook de ondersteuning met het reguliere onderwijs. Bovendien - en daar is het allemaal om te doen - zorgt Connect ervoor dat de leerlingen beter verbonden blijven met thuis en hun leeftijdsgenoten.

De voor Connect verantwoordelijke stuurgroep bestaat uit Adam van Heest (Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits), Arie Cové (RGO), Marleen van Berkum (Samenwerkingsverband) en Berend Jan Bruggeman (wethouder zorg gemeente Goeree-Overflakkee).

Uit de krant