De Flakkeese spuisluis gezien vanaf de Grevelingen (Foto: Erwin Guijt).
De Flakkeese spuisluis gezien vanaf de Grevelingen (Foto: Erwin Guijt).

Testcentrale Grevelingen wordt deels gesloopt, spuisluis dit jaar nog in gebruik

Algemeen 1.102 keer gelezen

GREVELINGEN – In de recent bij het Eilanden-Nieuws verschenen bijlage over het Grevelingenmeer ging het er uitgebreid over: de spuisluis in de Grevelingendam. Sinds 2018 lag het spuien stil omdat er een testcentrum moest komen. Uiteindelijk kwam er vanwege geldnood bij de ontwikkelaar van het plan niets terecht. Rijkswaterstaat gaf in de bijlage aan dat de betrokken partijen nog in gesprek waren over de toekomst van de sluis. Nu is het ei dan gelegd: een deel van de al gerealiseerde aanpassingen wordt afgebroken en vanaf eind dit jaar kan er weer gespuid worden.

Door Erwin Guijt

Woordvoerder van Rijkswaterstaat Edwin de Feijter: “Inmiddels zijn we er met alle partijen uit. Een deel van het testcentrum wordt behouden, een ander deel weggehaald.” De aangelegde betonnen vloer wordt verder verstevigd en blijft liggen, de metalen damwanden worden verwijderd. “We willen het in zodanige staat houden dat eventuele partijen die kansen zien voor een revitalisatie van een testcentrum in de toekomst, daar gebruik van kunnen maken.”

Voor Rijkswaterstaat staat de waterkwaliteit voorop. “We wilden en willen zo snel mogelijk weer de spuifunctie terug, zodat de waterkwaliteit in met name het oostelijke deel van de Grevelingen verbeterd kan worden. Het is nog steeds onze verwachting dat de spuisluis hier een substantiële bijdrage aan zal leveren, en daarmee aan de algemene ecologische toestand van het gebied.” Hij geeft dan ook aan tevreden te zijn met oplossing waarvoor nu gekozen is.

Andere betrokken partijen gaan door middel van een ambtelijke werkgroep verkennen of er nog andere zinvolle opties zijn rondom de opwek van duurzame energie aldaar. Rijkswaterstaat heeft tot nu toe nog geen geld in het project geïnvesteerd, zo laat De Feijter weten. “Wel nemen wij nu de kosten van de sloop op ons. Daar was al budget voor gereserveerd. Mocht dat niet voldoende zijn, dan springen de andere betrokken partijen financieel in dat gat.” De kosten voor de sloop zijn nog niet bekend. Het totale Tital Technology Center-project, wat er dus niet komt, heeft meer dan 8 miljoen euro subsidie gekost.

Uit de krant